Podgorica – Galerija “Centar” – Izložba reljefa, instalacija i objekata Milivoja Babovića

 

Galerija Centar

 
 
 

U utorak, 17. decembra sa početkom u 19 časova u galeriji „Centar“ biće otvorena izložba reljefa, instalacija i objekata Milivoja Babovića  pod nazivom „Tragovi“.

Milivoje Babović je rođen 1953. godine u Petnjiku kod Berana.

Diplomirao je na vajarskom odsjeku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Nikole Jankovića. Postdiplomske studije završio 1983. godine kod prof. Vojina Stojića. Od 1982. godine član je ULUCG-a. Redovni je profesor Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju.

Izlagao je samostalno u Beogradu, Beranama, Podgorici, Budvi, Herceg Novom i Kragujevcu kao i na više od 130 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je značajnih nagrada za svoje stvaralaštvo, između ostalih i Nagrade likovnog salona 13. novembar, Nagrade Hercegnovskog likovnog salona, Godišnje nagrade ULUCG-a, Nagrade Decembarskog likovnog salona.

U katalogu koji prati izložbu istoričarka umjetnosti Milica Radulović je, između ostalog, zapisala: „Reljefi u terakoti nastaju tako kao jedan složen proces brižljivog traženja određenog predmeta, često čak i ne određenog predmeta već samo nekog njegovog dijela, po pravilu odbačenog i pronađenog ,,slučajno’’, gdje se slučajnost njegovog izbora prepoznaje upravo u nekoj njegovoj posebnosti i provokativnosti, prevenstveno iz razloga njegove likovnosti, zanimljivosti forme, neke vizuelne senzacije. Dalje, taj predmet prolazi ,,filter’’ umjetnikovog osobenog jezika, kroz kontrolisano utiskivanje u glinu, čime predmet ostavlja svoj trag u materijalu, i taj trag postaje svojevrsni citat ili znak. U tim, tako postignutim, otisnutim, likovno izražajnim teksturama nađenih stvari, moguće je beskrajno ispitivanje problema skulpturalne površine, teksture, forme pa i volumena“.

Jedan dio izložbe „Tragovi“ biće posvećen obilježavanju 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša.

 

ZA VIŠE INFORMACIJA O AUTORU
I NJEGOVOM STVARALAŠTVU KLIKNITE
NA PRVU STRANICU KATALOGA

Katalog Milivoja Babovica