Podgorica – Izložba „Ex-ordinary“

 

Perjanicki dom na Krusevcu - 2

 
 
 

U utorak 5.novembra sa početkom u 19 časova u Perjaničkom domu biće otvorena izložba „Ex-ordinary“.

Izložba je inicirana od strane The No Borders Orchestra (NBO), interdisciplinarnog projekta koji traga za novim vidom komunikacije u regionu bivše Jugoslavije, čije je rezultate prethodno pokazalo angažovanje dinamičnog profesionalnog simfonijskog orkestra sastavljenog od muzičara iz bivših jugoslovenskih republika. Regionalni tim umjetnika i kustosa koji je formiran za ovaj projekat imao je priliku da se susretne, poveže i započne zajednički rad u Kreativnom ateljeu Jožef Nađ u Kanjiži u junu i julu ove godine. Izložba će nakon Sarajeva, Beograda i Podgorice  biti prikazana Skoplju, Prištini, Zagrebu i Ljubljani.

Izlozba Ex-ordinaryRegionalna dimenzija ovog projekta nije sadržana samo u formalnom okupljanju umjetnika i kustosa iz regiona bivše Jugoslavije, već i u tematizaciji/refleksiji onoga što je nekada predstavljalo jedinstveni geografski, društveni i kulturni prostor. Koncept običnog i normalnog života u bivšoj Jugoslaviji, koji se najčešće odnosio na ideju o srednjoj klasi, obično se povezuje sa periodom od trideset godina relativne ekonomske stabilnosti (1960-1990). Međutim, imajući u vidu globalne tendencije individualizma i ekonomskog darvinizma u posljednje dve decenije, ovaj koncept se (iz različitih razloga), ukazuje zastarelim. Ono što se nekad smatralo osnovnim ljudskim pravom, danas se posmatra kao slobodna volja koja zavisi od fleksibilnosti i dovitljvosti bivših običnih (ex-ordinary) građana.

Kroz individualna viđenja neposrednog okruženja,  izložba „Ex-ordinary“ inicira brojna pitanja i teme o tranzicionim procesima, novim socijalnim, ekonomskim, političkim okolnostima  na prostorima nekadašnje zajedničke države. Radovi koji su odabrani za ovu izložbu bave se fenomenologijom prostora i antroplogijom osećanja (strah/ljubav/bijes/sreća) kao i devijacijama sećanja i anticipacijama budućnosti. Kroz mrežu pojedinačnih priča i mišljenja izložba „Ex-ordinary“ gradi novo, i u potpunosti subjektivno, tumačenje savremenih lokalnih društava.

Cilj izložbe je jačanje postojećih i iniciranje novih saradnji, sinergijskih poduhvata i razmjene ideja stvaranjem mogućnosti za nove partnerske projekte i formiranje platforme za umrežavanje umjetnika, kustosa, umjetničkih organizacija sa prostora bivše Jugoslavije.

Kustosi izložbe: Branka Vujanović, Miroslav Karić, Ljiljana Karadžić, Elena Veljanovska, Lulzim Zeqiri, Ivana Mestrov i  Miha Colner. Umjetnici:

Ivan Hrkaš,  Nemanja Nikolić, Jovana Vujanović,  Gjorgje Jovanovik, Driton Selmani, Tea Hatadi i Maja Smrekar. Organizator izložbe je Jugokoncert, Beograd. Izložba je realizovana uz podršku programa “Kultura  2007 – 2013” Evropske unije. Realizaciju izložbe u Podgorici podržao je Centar savremene umjetnosti Crne Gore. Izložba će moći da se pogleda do 15. novembra.