Podgorica – Izložba ilustracija, crteža i kolaža Bojane Bogavac

 

Perjanicki dom na Krusevcu - 2

 
 

U ponedjeljak, 3. februara sa početkom u 19 časova u Perjaničkom domu biće otvorena izložba ilustracija, crteža i kolaža Bojane Bogavac pod nazivom „Doživljaji Bojane Bogavac“.

Na izložbi će biti predstavljene ilustracije za dječije knjige, knjige za odrasle i radovi na slobodne teme.

Bojana Bogavac rođena je  1986. godine. Diplomirala je na specijalističkim studijama grafičkog dizajna na Akademiji likovnih umjetnosti na Cetinju, mentor Mile Grozdanić. Dobitnica je Godišnje nagrade za slobodni crtež 2006/2007 , kao i nagrade za izradu idejnog rješenja web stranice Akademije likovnih umjetnosti na Cetinju. Kao grafički dizajner i ilustrator angažovana je na poslovima grafike knjige i ilustracije u Zavodu za udžbenike Podgorice od 2010. godine gdje je dizajnirala i ilustrovala nekoliko knjiga. Učestvovala je na brojnim izložbama, između ostalih: BOOKILL Fest (Novi Sad 2013), Šutnja je LAŽ (urbana izložba SEZ Berlin 2012), D – Day – Zagreb (2011), Festival Sinestezija (Herceg Novi 2011), Festival 216 DIZAJN (Kraljevo 2011) – Cafee Berlin (Podgorica 2011) – Cafee Marinaio (Kotor 2011), KC Grad (Beograd 2011), Noć muzeja (Podgorica 2011), 3. svjetski bijenale studentskog plakata (Novi Sad 2008), Umjetnost tipografskog oblikovanja (Podgorica 2008).

U katalogu koji prati izložbu dramaturg Ljubomir Đurković je, između ostalog, je zapisao: „U radovima koji su nastali na slobodne teme, nenamjenski, kolaži Bojane Bogavac su bliski onome što je Volfgang Beker nazvao estetikom ‘novih divljih’. Uočljiv je uticaj nove kulture, rokenrola, naročito panka, muzičkih video spotova i horor filmova. Na tim kolažima je čovjek raspet između erosa i tanatosa. Čini mi se kao da Bojana na njima ispituje najdublje kutke čovjekovog bića. Kroz mrak i vedrinu, u bolu i zadovoljstvu. Međutim, ekspresivnost ovih radova izbjegava krupni gest i patos koje sama (arhetipska) tema i postupak na prvu loptu nameću. Upravo je suptilna ironija ono što ih karakteriše“.

 

ZA VIŠE INFORMACIJA O STVARALAŠTVU BOJANE BOGAVAC
KLIKNITE NA NASLOVNU STRANU KATALOGA

Bojana Bogavac - Katalog naslovna