Podgorica – Izložba “Kule u vazduhu”

 

Izlozba Kule u vazduhu

 
 

U četvrtak, 17. oktobra sa početkom u 19 časova u Perjaničkom domu i Dvorcu Petrovića biće otvorena izložba „Kule u vazduhu“ britanskih umjetnika Karolajn Keri i Džima Veba. Izložba se sastoji iz dva dijela: slika na papiru i platnu umjetnice Karolajn Keri u Dvorcu Petrovića i instalacije Karolajn Keri i Džima Veba sa upotrebom lasera i oslikanog pleksiglasa.

Karolajn Keri i Džim Veb udružili su snage kako bi napravli instalaciju koja kombinuje tradicionalni medij slikarstva sa laserskom svjetlošću.

Rad Dzim VebaOni  stvaraju svijet svjetlosti i boja koji će simulirati u Perjaničkom domu jezero i vodopad  tamnoplave boje s kojima publika može komunicirati, uranjajući u talase laserskog svijetla. Iz dima će izranjati skulpturalna konstrukcija oslikanag pleksiglasa koji  otvara mogućnost novih vidika i  zvukova koji pokreću  duboko emocionalno iskustvo kod posmatrača.  Instalacija je dizajnirana tako da otvori senzibilitet ka potpuno novom području vizuelne svijesti, postajući zanimljiva za sve uzraste; od  ljubitelja umjetnosti i studentata  tehnologije do male djece koja ce uživati u maglovitoj rijeci nastaloj kao rezultat igre svjetlosti i boje.

Karolajn i Veb  surađuju  već četiri godine. Projektat  Kule u vazduhu predstavlja još jednu nadgradnju njihovog tehnološkog i umjetničkog partnerstva. Do sada u se predstavili sa vrlo uspješnim instalacijama „Horizont“, u Doklandsu, London u 2009 i  „Cloudy River“  za Studio 106 Art Gallery 2012.

Rad Karolajn KeriKarolajn Keri  živi i radi u Londonu i južnoj Španiji. Njen rad je evoluirao od pejzaža i figuracije do apstrakcije i eksperimentisanja s raznim medijima. Izlagala je u Londonu, Njujorku,  Los Anđelesu, Parizu, Najrobiju… Njeni radovi su  zastupljeni na većini londonskih sajmova umjetnosti. Džim Veb je poznati laser performer  koji živi u Londonu i radi širom svijeta. Vebov aktuelni rad je okrenut ka redefinisanju vizualne percepcije lasera, korištenjem novih tehnika koje kombinuju lasersku svjetlost s interaktivnim elementima.

Izložba je nastala kao plod saradnje londonske neprofitne galerije „Studio 106 Art Gallery“ i Centra savremene umjetnosti Crne Gore.

Izložbu će otvoriti Lindon Rednedž, zamjenik ambasadora Velike Britanije u Crnoj Gori.

Izložba se može pogledati narednih 15 dana. Tokom trajanja izložbe biće upriličene kreativne radionice sa djecom i studentima kao i razgovor sa Karolajn Keri i Džimom Vebom u okviru ciklusa „Artist talk“.