Podgorica – Izložba Maje Džoganović „Virtuelna kutija“

 

Perjanicki dom na Krusevcu - 2

 
 

U četvrtak, 26. decembra, sa početkom u 19 časova biće u Perjaničkom domu otvorena izložba Maje Džoganović „Virtuelna kutija“.

Marija Džoganović rođena 1980. godine u Nikšiću. Diplomirala 2004. na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, studijski program slikarstvo u klasi profesora Dragana Karadžića. Upisala postdiplomske studije na istom fakultetu. Studijski boravila u Francuskoj, Pont Aven School of Contemporary Art kao stipendista, u dva navrata, 2005. i 2006. godine. Učestvovala kao stipendista na radionici “Serijski autoportreti” Anderson Ranch Arts Center, Aspen, Kolorado 2007.godine. Radi na Fakultetu vizuelnih umjetnosti u Podgorici od 2007.godine, na predmetima iz oblasti dizajna, istorije umjetnosti i vizuelne kulture. Samostalno je izlagala više puta u Crnoj Gori kao i na mnogobrojnim kolektivnim izložbama u inostranstvu, kao što je izložba „Krhke promjene “ sa Yann Lestrat, John Melvin, Šejla Kamerić, Nebojša Šerić-Shoba i Fréderique Loutz.

Rad koji će biti prikazan na izložbi je konstruisan kao prostorna instalacija sa video projekcijom i objektom. Prvi segment rada je sveobuhvatni konstruisani prostor. Projekcija govori u prilog osvijetljenom, iluzivnom i nematerijalnom, dok se materijalno pojavljuje u projektovanom videu. U geometrijskom tijelu, idealnom poliedru, jednom od pet Platonovih tijela zatvorena je materijalna manifestacija jedne mitološke transfiguracije, odnosno prevođenja koje je u biti odlika umjetničkog izraza.

Ovaj rad se bavi temeljnim dualizmom materijalno-nematerijalno, kao i značajem ovoga drugoga. Istraživanje se odnosi na sledeće dualizme, kao i njihovo međusobno prožimanje: materijalno-nematerijalno; duša-tijelo; zemaljsko-nebesko; prolazno-vječno; ograničeno-neograničeno; mnogostruko-jedinstveno; prizemno-uzvišeno; pojedinačno-apsolutno; mjerljivo-neizmjerno; saznatljivo-nesaznatljivo…