Podgorica – Izložba slika Peđe Rakićevića

 

Galerija Centar

 
 

U petak, 11. jula sa početkom u 20 časova u galeriji „Centar“ biće otvorena izložba slika umjetnika iz Kragujevca  Peđe Rakićevića.

Peđa Rakićević je rođen 1972. godine u Prištini. Akademiju umetnosti u Prištini, odsek grafički dizajn završio 1995. godine i na istom fakultetu magistrirao slikarstvo 1998. godine. Od 1996. član je ULUS-a, 2002. godine postaje član Pacific ART League of Palo Alto, Kalifornija a od 2003. član je Berkley Art Center, Kalifornija.

1999-2011. boravi u San Francisku gdje specijalizira grafički dizajn na Foothill College, Los Altos, Kalifornija i digitalnu publikaciju na OICW, Menlo Park, Kalifornija. Dobitnik je mnogih nagrada za stvaralaštvo. Izlagao je na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u Srbiji i inostranstvu.

U katalogu koji prati izložbu istoričar umjetnosti Sava Stepanov je, između ostalog, zapisao: „Zasebno uočljive linije, boja, forme, površina, materija-sintetisane su u kompaktnu celinu. Struktura naslikanih prizora je simultana – smenjuju se čiste bojene površine sa gusto isprepletanim gestovima, linijama i bojenim flekama.

„Cerebrum šume“ sugestivno tumače svoj neobični naziv: iako se radi o subjektivistički doživljenom i interpretiranom prizoru – cerebralni karakter ovog slikarskog koncepta je očigledan. Pri tome slikar ne nastoji da se postavi kao koncentrisani analitičar, kao modernistički eksperimentator ili proučavalac ontologije slike. Za njega je slikarstvo čin integralnog saznavanja i interpretiranja sveta; ono mu daje mogućnost ozbiljnog promišljanja konstitucije slike u koju sasvim svesno uključuje svu svoju osećajnost i poetičnost.“

Izložbu će otvoriti Radmila Knežević, književnica iz Budve.

 

ZA VIŠE INFORMACIJA, KLIKNITE NA KATALOG

Pedja Rakicevic - katalog - naslovna