Podgorica – Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

Muzicki centar Crne Gore

 
 

U utorak, 13. maja sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta će nastupiti Crnogorski simfonijski orkestar.

Pod upravom gostujućeg dirigenta iz Belgije,  Ronalda Colmana – glavnog gostujućeg dirigenta Češkog radio simfonijskog orkestra u Pragu, biće izvedene kompozicije:  uvertira za operu Figarova ženidba i Koncert za klavir i orkestar u d-molu  br. 20, KV466 – Volfganga Amadeusa Mocarta, kao i Simfonija br.3 u a-molu “Škotska” – Feliksa Mendelsona.

Solističku dionicu u Mocartovom Koncertu će tumačiti Rita Kinka,  istaknuta srpska pijanistkinja i profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

 

Crnogorski simfonijski orkestar

 

Glavni gostujući dirigent Simfonijskog orkestra Češkog radija, RONALD COLMAN rođen je u Antverpenu (Belgija). Nakon studija u Antverpenu i Briselu usavršavao se kod Igora Markeviča i Nađe Boulaže u Parizu.

Ronald ColmanOd 1973. godine njegova karijera ide uzlaznom putanjom. Nastupa kao gostujući dirigent sa najboljim orkestrima, kao što su: Simfonijski orkestar B-Bi-Sija, Orkestar Romanske Švajcarske, Škotski kamerni orkestar, simfonijskim orkestrima Bamberga, San Dijega, Sidneja, Šangaja, Tokija, Bazela, Haga, simfonijskim orkestrima poljskog i švedskog radija… Bio je gost velikih evropskih festivala, poput Varšavske jeseni, Proms u Londonu, kao i festivala u Parizu, Edinburgu, Flandriji i Lisabonu. U maju 2007. godine, na koncertu u čast sjećanja na MstislavaRostropoviča, debitovao je sa Pariskim orkestrom u dvorani Plejel (Pariz).

Sa velikim uspijehom Ronald Colman je gradio karijeru operskog dirgenta u brojnim operskim kućama, poput Belgijske nacionalne opere, Londonske nacionalne opere, Škotske i Sidnejske opere.

Angažujući se na izvođenju savremene muzike, Colman redovno sarađuje sa orkestrom London Sinfonietta, a na zahtijev Pjera Buleza, dirigovao je i ansamblom Enterkontamporen (InterContemporain) u Parizu, prvi put 1982. godine.

 

RITA KINKA studirala je na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu, a postdiplomske studije završila na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu  i Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Usavršavala se na „Džulijardu“ u Njujorku, koristeći stipendiju Fondacije Gina Bachauer koja joj je dodijeljena na Međunarodnom takmičenju „Kraljica Elizabeta“ u Briselu 1987, „kao najperspektivnijem mladom umjetniku“.

Rita KinkaOd 1975. godine do danas Rita Kinka je održala oko 700 resitala i nastupala kao solista s orkestrima u gotovo svim evropskim zemljama, kao i u SAD, Tajvanu, Izraelu, Kanadi i Australiji. Nosilac je niza nagrada i priznanja: prva je dobitnica godišnje nagrade Evropskog parlamenta „Prix femmes d`Europe“ („za ženu Evrope“), nagrade za najboljeg evropskog izvođača ozbiljne muzike, koja joj je uručena u Briselu juna 1991. godine. Nosilac je „Februarske nagrade“grada Novog Sada za 2002. godinu. Snimala je za radio i TV centre u više zemalja (Srbija, Makedonija, Slovenija, Hrvatska, Italija, Austrija, Nemačka, Belgija, Francuska, Rusija, Estonija, Češka, Slovačka, Mađarska, Rumunija, Bugarska, Engleska, Grčka, Španija, Izrael, Kanada, SAD, Australija, Tajvan). Snimila je tri kompakt diska u izdanju kuće “Digital Media Production” (Brisel) i PGP RTS, a pre toga i jedno LP izdanje. Bavi se pedagoškim radom kao redovni profesor klavira na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.