Podgorica – Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

Muzicki centar Crne GoreCNP - znak 150

 
 

Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra biće priređen u petak, 13. februara na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta sa početkom u 20 časova.

Pod upravom maestra Grigorija Kraska orkestar će interpretirati dva najznačajnija djela iz opusa češkog kompozitora Antonjina Dvoržaka: Koncert za violončelo i orkestar u h-molu op. 104  i  Simfoniju broj u 9 u e-molu koja nosi naziv “Iz Novoga svijeta”.

Solističku dionicu u Dvoržakovom koncertu će tumačiti istaknuta violončelistkinja Maja Bogdanović, dobitnica  spe­cijalne nagrade konkursa Rostropovič u Parizu.

 

Crnogorski simfonijski orkestar sa dirigentom Grigorijem Kraskom

 

Grigorij Krasko je diplomirao na Konzervatorijumu Gnjesin u Moskvi. Laureat je prvih nagrada na nacionalnim ta­kmičenjima violinista Sovjetskog Saveza. U orkestar slavnog Boljšog teatra primljen je 1974. godine, a nakon svega nekoliko godina postao njegov solista i koncertmajstor. Godine 1990. postao je koncertmajstor Moskovske filharmonije i vođa kamernog orkestra Moskovski filhar­moničari, sa kojima je širom svijeta nastupao kao dirigent i kao solista.

Od 2008. godine postaje koncertmajstor Crnogorskog simfonij­skog orckestra i vođa ansambla Crnogorski gudači, a od 2012. angažo­van je kao dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra. 

 

Maja Bogdanović (rođena u Beogradu), je diplomirala na Nacionalnom konzervatorijumu u Parizu gdje je završila i postdiplomske studije. Nakon studija u Parizu, usavršavala se na Univerzitetu za umjetnost UDK u Berlinu. Tokom studija bila je stipendista Francuske vlade, njemačkog programa DAAD, kao i laureat francuske banke Natexis.

Nastupa širom svijeta kao jedna od vodećih mladih čelistkinja i kao kamerni muzičar. Kao solista nastupala je sa: Tokijskom filharmonijom, Minhenskim kamernim orkestrom, Orkestrom RTS-a, francuskim Nacionalnim orkestrom, Kamernim orkestrom Nova Evropa, Dušan Skovran i dr.

Maja Bogdanović posebnu pažnju posvećuje savremenoj muzici. Premijerno je izvela djela: K. Pendereckog, S. Gubajduline, F. Sojersa, N. Bakrija, E. Tangija, M. Mihajlovića i dr. Aktivna na sceni kao i u studiju, snimila je više diskova za francuski “Lyrinx”, kao i za izdavačku kuću Nimbus.

Laureat značajnih internacionalnih takmičenja dobitnica je i specijalne nagrade konkursa Rostropovič u Parizu. Godine 2008. fondacija Šafran joj je dodijelila nagradu za dostignuća, a 2011. joj je uručena nagrada UMUS-a, za mladog umjetnika godine.

Svira na violončelu specijalno napravljenom za nju, francuskog graditelja Franka Ravatina.