Podgorica – Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

Muzicki centar Crne Gore

 
 

Novi koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra biće priređen u  četvrtak, 26. marta na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta sa početkom u 20 časova.

Kao i tokom prethodnih sezona, crnogorski simfoničari će i ove godine nastupiti pod upravom gostujućeg dirigenta iz Belgije, Ronalda Colmana – dugogodišnjeg profesora u Evropi i SAD i glavnog gostujućeg dirigenta Češkog radio simfonijskog orkestra u Pragu. Na koncertu će biti izvedena djela: Koncert za violinu i orkestar u D – duru – Johanesa Bramsa i Simfonija br. 9 u C-duru „Velika“ – Franca Šuberta.

Solističku dionicu u Bramsovom Koncertu će tumačiti istaknuti francuski violinista – Rafael Oleg, dobitnik zlatne medalje na takmičenju „Čajkovski“ (1986. godine) i nosilac titule „Vitez umjetnosti i književnosti“.

 

Crnogorski simfonijski orkestar

 
 

Ronald ColmanGlavni gostujući dirigent Simfonijskog orkestra Češkog radija, RONALD COLMAN rođen je u Antverpenu (Belgija). Nakon studija u Antverpenu i Briselu usavršavao se kod Igora Markeviča i Nađe Bulanže u Parizu. Od 1973. godine njegova karijera ide uzlaznom putanjom. Nastupa kao gostujući dirigent sa najboljim orkestrima, kao što su: Simfonijski orkestar Bi-Bi-Sija, Orkestar Romanske Švajcarske, Škotski kamerni orkestar, sa simfonijskim orkestrima Bamberga, San Dijega, Sidneja, Šangaja, Tokija, Bazela, Haga, simfonijskim orkestrima poljskog i švedskog radija… Bio je gost velikih evropskih festivala, poput Varšavske jeseni, Proms u Londonu, kao i festivala u Parizu, Edinburgu, Flandriji i Lisabonu. U maju 2007. godine, na koncertu u čast sjećanja na Mstislava Rostropoviča, debitovao je sa Pariskim orkestrom u dvorani Plejel (Pariz). Sa velikim uspijehom Ronald Colman je gradio karijeru operskog dirigenta u brojnim operskim kućama, poput Belgijske nacionalne opere, Londonske nacionalne opere, Škotske i Sidnejske opere. Angažujući se na izvođenju savremene muzike, Colman redovno sarađuje sa orkestrom London Sinfonietta, a na zahtijev Pjera Buleza, dirigovao je i ansamblom Interkontemporen (InterContemporain) u Parizu, prvi put 1982. godine.

 

Rafael OlegRafael Oleg (rođen 1959. godine) u porodici muzičara, sa dvanaest godina upisao je Viši konzervatorijum za muziku u Parizu. Diplomirao je 1976. godine i nastavio studije kod Henrika Šeringa, Kristijana Ferasa i Emanuela Krivina.

Dobitnik je zlatne medalje na takmičenju Čajkovski u Moskvi, 1986. godine. Iste godine je imao spektakularan debi na Festivalu u Lucernu sa Českim filharmonijskim orkestrom. Nakon ovih uspjeha uslijedili su pozivi za izvođenjem sa: Lorin Mazelom (Filadelfijski orkestar), Džefrijem Tejtom (Londonski simfonijski orkestar), Rikardom Čailijem (Kraljevski koncertgebau orkestar), Semjonom Biškovim, Ginterom Herbigom (Orkestar Pariza), Liborom Pesekom (Kraljevski filharmonijski orkestar Liverpula), Jan-Paskalom Tortelieom (Filharmonija BBC-a), Tadakiem Otakom (BBC-ev Nacionalni orkestar Velsa, Jomiuri Orkestar, NHK).

Kao strastveni kamerni muzičar, Rafael Oleg redovno nastupa u različitim kamernim formacijama sa: Antoniom Menesesom, Beri Daglasom, Fransoa Gijeom, Klemensom Hagenom, Kristijanom Ivaldijem, Žan-Bernar Pomieom, Emanuelom Štroserom, Žan-Klod Penetieom, Antonom Kuertiem, Žerarom Visom, Sonjom Vider-Aterton, Fransoa-Frederik Giem, Džeremijem Menjuhinom, Geri Hofmanom i dr.

Veliki zagovornik savremene muzike, premijerno je izvodio koncerte za violinu Mišela Dekusta, Renoa Ganjea, Serža Niga, Filipa Rasina  i dr.

Godine 1997, Akademija lijepih umjetnosti dodijelila je Rafaelu Olegu nagadu Del Duka. Ovaj umjetnik nosilac je titule Vitez umjetnosti i književnosti.