Podgorica – Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

Muzicki centar Crne Gore

 
 

Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra biće priređen u utorak, 7. aprila na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta sa početkom u 20 časova.

Pod upravom maestra Grigorija Kraska orkestar će u prvom dijelu koncerta interpretirati: Preludijum u h-molu br. 24 (iz druge sveske Dobro temperovanog klavira, J. S. Baha) orkestriran od strane Leopolda Stokovskog i Koncert za klavir i orekstar u g-molu br. 1, Feliksa Mendelsona, dok će u drugom dijelu koncertne večeri biti izvedeno kapitalno djelo Simfonija br. 5 u c-molu, Ludviga van Betovena.

Solističku dionicu u Mendelsonovom Koncertu će tumačiti istaknuti srpski pijanista i pedagog Aleksandar Serdar, koji po drugi put nastupa sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom.

 

Crnogorski simfonijski orkestar sa dirigentom Grigorijem Kraskom

 
 

Grigorij KraskoGrigorij Krasko je diplomirao na Konzervatorijumu Gnjesin u Moskvi. Laureat je prvih nagrada na nacionalnim ta­kmičenjima violinista Sovjetskog Saveza. U orkestar slavnog Boljšog teatra primljen je 1974. godine, a nakon svega nekoliko godina postao njegov solista i koncertmajstor. Godine 1990. postao je koncertmajstor Moskovske filharmonije i vođa kamernog orkestra Moskovski filhar­moničari, sa kojima je širom svijeta nastupao kao dirigent i kao solista.

Od 2008. godine postaje koncertmajstor Crnogorskog simfonij­skog orkestra i vođa ansambla Crnogorski gudači, a od 2012. angažo­van je kao dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra.

 

 

 

aleksandar serdarAleksandar Serdar je rođen u Beogradu. Poslije završenih studija u Novom Sadu nastavlja dalje školovanje u SAD-u i u Italiji. Učestvovao je na brojnim internacionalnim takmičenjima gdje je dobio visoke nagrade. Najznačajnija od njih su Artur Rubinštajn u Tel Avivu, Monca-Rina Sala Galo, Verčeli i Karlo Zeki, koji su postavili osnovu razvoja njegove internacionalne karijere.

Priređivao je resitale, nastupao sa orkestrima i u okviru kamernih ansambala širom Evrope, u Americi, u Brazilu i Peruu, Maroku, Libanu, Izraelu, Tajlandu i Japanu. Svirao je sa filharmonijskim orkestrima Beograda, Bremena, Sofije, Zagreba, Torina, Minhena, Tuluza, Lila, San Hozea, Slovenije, Drezdena, sarađujući sa istaknutim dirigentima.

Sa zapaženim uspjehom nastupao je u koncertnim dvoranama poput Teatra Šatle, Auditorijum Luvra, Tonhale u Cirihu, Linkoln centru u Njujorku, i na festivalima u Nantu, Hamburgu, Monpeljeu i drugim.

Angažovan je kao profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, Nišu i u Istočnom Sarajevu, i drži brojne majstorske kurseve širom svijeta.

Svoj prvi CD sa baroknim repertoarom Aleksandar Serdar je snimio za PGP – RTS, a za CD snimljen za diskografsku kuću EMI dobio je izvanredne kritike. U Luksemburgu je objavljen njegov dvostruki CD, a prošle godini Muzički centar Crne Gore izdao je CD Aleksandra Serdara sa snimkom Godišnjih doba P. Čajkovskog.