Podgorica – Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

 

Prvi koncert u 2017. godini Crnogorski simfonijski orkestar će prirediti u srijedu, 18. januara sa početkom u 20 časova, na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta. Kao i tokom prethodnih sezona, crnogorski simfoničari će i ove godine nastupiti pod upravom gostujućeg dirigenta iz Belgije, Ronalda Colmana – glavnog gostujućeg dirigenta Češkog radio simfonijskog orkestra u Pragu.

Na repertoaru će biti kompozicije: uvertira Lijepa Meluzina, Feliksa Mendelsona, Koncert za klavir i orkestar broj 2 u B-duru, Ludviga van Betovena i Simfonija broj 6 u D-duru, Antonjina Dvoržaka.

Solističku dionicu u Betovenovom Koncertu će tumačiti pijanistkinja svjetske reputacije Nataša Veljković, profesor na Univerzitetu za Muziku u Beču.

 

 

Glavni gostujući dirigent Simfonijskog orkestra Češkog radija, RONALD COLMAN rođen je u Antverpenu (Belgija). Nakon studija u Antverpenu i Briselu usavršavao se kod Igora Markev­iča i Nađe Bulanže u Parizu. Od 1973. godine njegova karijera ide uzlaznom putanjom.

Nastupa kao gostujući dirigent sa najboljim orkestrima, kao što su: Simfonijski orkestar Bi-Bi-Sija, Orkestar Romanske Švaj­carske, Škotski kamerni orkestar, sa simfonijskim orkestrima Bamberga, San Dijega, Sidneja, Šangaja, Tokija, Bazela, Haga, simfonijskim orkestrima poljskog i švedskog radija…

Bio je gost velikih evropskih festivala: Varšavske jeseni, Proms u Londonu, kao i festivala u Parizu, Edinburgu, Flandriji i Lisa­bonu. U maju 2007. godine, na koncertu u čast sjećanja na Ms­tislava Rostropoviča, debitovao je sa Pariskim orkestrom u dvo­rani Plejel (Pariz). Sa velikim uspjehom Ronald Colman je gradio karijeru oper­skog dirigenta u brojnim operskim kućama, poput Belgijske na­cionalne opere, Londonske nacionalne opere, Škotske i Sidnejske opere. Angažujući se na izvođenju savremene muzike, Colman redovno sarađuje sa orkestrom London Sinfonietta, a na zahtjev Pjera Buleza, dirigovao je i ansamblom InterContemporain u Pa­rizu, prvi put 1982. godine. 

 

Pijanistkinja NATAŠA VELJKOVIĆ (rođena u Beogradu), diplo­mirala je 1987. godine na Univerzitetu za muziku i scenske umjet­nosti u Beču. Usavršavala se na Džulijardu u Njujorku (1988/1989) i Konzervatorijumu u Ženevi (1990/1992).  

Tokom školovanja učestvovala je na brojnim međunarodnim ta­kmičenjima, a 1985. godine je osvojila Klara Haskil nagradu na značajnom pijanističkom takmičenju u Veveju (Švajcarska).

Nastupala je sa: Tonhale Orkestrom iz Ciriha, orkestrom Roman­ske Švajcarske, Bečkim Kamernim orkestrom, filharmonijom Ja­naček, orkestrom RAI, Zagrebačkim solistima i dr. Sarađivala je sa dirigentima: Davidom Zinmanom, Antonijem Vitom, Petrom Vronskim, Kristijanom Mandealom, Emilom Tabakovim, Mile­nom Načevim, Mladenom Jaguštom, Bojanom Suđićem, Ronal­dom Colmanom i dr.

Učestvovala je na priznatim evropskim muzičkim festivalima u: Berlinu, Francuskoj, Portugaliji, Poljskoj, Austriji, Turskoj, Španiji, Srbiji.

Ostvarila je veći broj CD snimaka, publikovanih od strane: PGP RTS-a, austrijskog Zulus Records-a i Gramole, njemačkog CPO.

Profesor je na Univerzitetu za Muziku u Beču (Universität für Mu­sik und darstellende Kunst Wien).

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


nineteen + six =