Podgorica – Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

 

Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra biće priređen u četvrtak, 26. januara 2017. godine, sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.

Pod upravom gostujućeg dirigenta, Marka Korovića, istaknutog francuskog umjetnika mlađe generacije, koji je dirigovanje specijalizirao na Sorboni, na repertoaru će biti remek-djela najznačajnijeg češkog kompozitora Antonjina Dvoržaka.

U prvom dijelu koncertne večeri biće izveden Dvoržakov Koncert za violončelo i orkestar u h-molu. Solističku dionicu će tumačiti jedan od najboljih violončelista današnjice – pobjednik XI Međunarodnog takmičenja Čajkovski, Denis Šapovalov, okarakterisan kao „briljantni talenat“ od strane Mstislava Rostropoviča.

            U drugom dijelu koncertne večeri orkestar će interpretirati Simfoniju broj 7 u d-molu, op.70, premijerno izvedenu 1885. godine u Londonu.

            Koncert se realizuje u saradnji sa Francuskim institutom u Podgorici.

 

 

MARK KOROVIĆ (1987), specijalizirao je horsko dirigovanje na Sorboni u Parizu i stekao diplomu iz muzikologije. Takođe, ima diplomu orkestarskog dirigovanja sa Visoke škole za muziku u Parizu, višu diplomu horskog dirigovanja grada Pariza i diplomu master studija horskog dirigovanja sa Visoke škole za muziku u Ženevi. 

Godine 2011. Mark Korović je postao najmlađi gostujući dirigent ansambla Konćerto iz iz Kelna, sa kojim je nastupao u Njemačkoj, Italiji i Poljskoj. Nastupao je sa Berlinskom Sinfonietom 2011. godine, Grenland Simfonijskim orkestrom (Norveška) i mnogim dr. Sarađivao je sa istaknutim umjetnicima: Gustavom Dudamelom, Danijelom Gati, Tomasom Zehtmerom. Nastupao je na brojnim festivalima, neki od njih su: Mozartvohe u Salzburgu, Muzički susreti Evian, Festival Radija Francuske u Monpeljeu.

Od 2013. godine je umjetnički direktor kamernog hora OTrente.

Mark Korović od 2011. godine predaje dirigovanje na Sorboni.
Godine 2013. postaje šef Vokalnog odsjeka i profesor horskog dirigovanja na Konzervatorijumu Pol Dika u Parizu, a od 2014. godine je angažovan i kao profesor orkestarskog dirigovanja na Konzervatorijumu Rahmanjinov.

 

Violončelista DENIS ŠAPOVALOV okarakterisan je kao „briljantni talenat“ od strane Mstislava Rostropoviča. Godine 2000. završio je postdiplomske studije na Moskovskom državnom konzervatorijumu, a od 2001. je na istom angažovan u svojstvu pedagoga. Svjetsku slavu stekao je pobjedom na XI Međunarodnom takmičenju Čajkovski, održanom 1998. godine. Šapovalov je bio jedini violončelista koji je prisustvovao serijama koncerata povodom Rostropovičevog 75 rođendana.
Nastupao je sa: Čajkovski simfonijskim orkestrom, Akademskim orkestrom Sankt Peterburga, kamernim orkestrom Moskovski virtuozi, Moskovski solisti, Londonskom filharmonijom, Tokijskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Bratislave, sa dirigentima: Lorinom Mazelom, Vladimirom Fedosejevim, Vladimirom Spivakovim, Jurijom Bašmetom, Valerijem Poljanskim i dr. Njegovi nastupi zabilježeni su na mnogim radio i TV stanicama.

Pored veoma uspješne solističke karijere, nakon završenih studija dirigovanja na Moskovskom državnom konzervatorijumu, aktivno se posvetio i dirigovanju.

Godine 2012. bio je umjetnički direktor III Rostropovič Međunarodnog festivala „Cello Parade“.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


ten + 11 =