Podgorica – Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

Muzicki centar Crne Gore

 
 

U četvrtak, 13. marta Crnogorski simfonijski orkestar će nastupiti na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta sa početkom u 20 časova.

Pod dirigentskom upravom maestra Grigorija Kraska biće izvedena remek-djela klasične orkestarske literature. U prvom dijelu koncerta orkestar će interpretirati poslednju i najznačajniju simfoniju iz opusa  Volfganga Amadeusa Mocarta –  Jupiter simfoniju u C-duru, dok će u drugom dijelu koncertne večeri, po prvi put u Crnoj Gori biti izvedena baletska svita Romeo i Julija, Sergeja Prokofjeva.

 

Grigorij KraskoGrigorij Krasko je rođen u porodici muzičara. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji „Gnjesinih“ u Moskvi. Laureat je prvih nagrada na Sveruskom takmičenju violinista 1968. i 1969. godine, kao i na Saveznim takmičenjima u Lenjingradu i Rigi. U orkestar slavnog Boljšog teatra primljen je 1974. godine, da bi nakon nekoliko godina zauzeo mjesto koncert majstora i prvog soliste orkestra.

Godine 1990. postao je koncert majstor Moskovske filharmonije i vođa kamernog orkestra „Moskovski filharmoničari“, sastavljenog od najboljih muzičara Moskovske filharmonije, sa kojima je širom svijeta nastupao kao dirigent i kao solista.

Godine 1995. osnovao je i gudački kvartet „Moskovski solisti“, čije su turneje po Njemačkoj tokom ljeta 1996. i 1997. godine imale izuzetan uspjeh. Od 2008. godine bio je koncert majstor Crnogorskog simfonijskog orkestra, a od 2009. i vođa ansambla Crnogorski gudači, sa kojima je ostvario niz izvanrednih interpretacija. Od sezone 2012/2013 angažovan je kao dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra.