Podgorica – Koncert hora VOX MIRUS

 

Perjanicki dom na Krusevcu - 3

 
 
 

Vox Mirus - plakatProjekat VOX MIRUS, koji u Centru savremene umjetnosti Crne Gore traje već tri mjeseca poslije teorijske i vokalne radionice, okončaće se i koncertom istoimenog hora, u petak, 21. februara u Perjaničkom domu sa početkom u 20 časova. Učesnici ovog projekta i polaznici radionica po prvi put će predstaviti podgoričkoj publici vokalne kompozicije novijeg i starijeg datuma pisane u savremenim aranžmanima za glas.

Veći dio repertoara pisan je za ženski hor, dok će se u drugom dijelu koncerta izvoditi i kompozicije za mješoviti sastav.

Cilj projekta je afirmacija crnogorskog vokalnog stvaralaštva, kroz djela autora starije i srednje generacije, kao i publikovanje zbirke kompozicija koje će se izvoditi na koncertu 21.februara.

Mirjana ŽivkovićDirigentkinja hora VOX MIRUS mr Mirjana Živković je diplomirala na odsjeku za opštu muzičku pedagogiju (Beograd) i na Odsjeku za dirigovanje (Podgorica). Zvanje magistra za primijenjenu muziku stekla je na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu. Kao stipendista italijanske Vlade usavršavala se u oblastima Horske muzike i Dirigovanja na Konzervatorijumu Santa Cecilia u Rimu. Bila je članica renomiranog ansambla Collegium musicum iz Beograda, i članica i korepetitor podgoričkog hora Stanko Dragojević. Kao dirigentkinja Kamernog orkestra Školskog centra za muziku i balet Vasa Pavić i Kamernog orkestra Radio-televizije Crna Gora, priredila je nekoliko koncerata u Podgorici i Kotoru. Angažovana je da vodi i nekoliko dječijih horova od kojih je hor ŠOMO Petar Petrović Njegoš iz Bara, pod njenom upravom, nagrađen Srebrnom lirom na Muzičkom festivalu mladih Crne Gore 1992. godine. Iste godine je osnovala hor Sv. Jevanđelista Marko, koji je vodila i sa njim nastupala do 1999.godine.

Poslove muzičkog urednika obavljala je tokom svog sedmogodišnjeg rada u Redakciji umjetničke muzike u Radiju Crne Gore. Kao muzički pedagog angažovana je u ŠOMO Bar i Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju.

Sada je dirigentkinja i rukovoditeljka vokalnog ansambla VOX MIRUS.

Na predstojećem koncertu publika će slušati djela: Babana, Brkanovića, Tamindžića, Krdžića, Gregovića.

 

Program-Vox-Mirus