Podgorica – Nastup Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

Muzicki centar Crne Gore

 

 

U četvrtak, 10. decembra sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta će nastupiti Crnogorski simfonijski orkestar.

Pod dirigentskom upravom maestra Grigorija Kraska na repertoaru će biti kompozicije: uvertira za operu Svilene ljestvice – Đoakina Rosinija, Koncert za violinu, flautu i orkestar, H 252 – Bohuslava Martinua i Simfonija broj 3 u Es-duru “Rajnska” – Roberta Šumana.

Solističke dionice u Koncertu češkog kompozitora Martinua će tumačiti članovi Crnogorskog simfonijskog orkestra: Marija Đurđević-Ilić, prva flauta i Marko Radonić, koncertmajstor.

 

Crnogorski simfonijski orkestar sa dirigentom Grigorijem Kraskom

 

GRIGORIJ KRASKO je diplomirao na Konzervatorijumu Gnjesin u Moskvi. Laureat je prvih nagrada na nacionalnim takmičenjima violinista Sovjetskog Saveza. U orkestar slavnog Boljšog teatra primljen je 1974. godine, a nakon svega nekoliko godina postao njegov solista i koncertmajstor. Godine 1990. postao je koncertmajstor Moskovske filharmonije i vođa kamernog orkestra Moskovski filharmoničari, sa kojima je širom svijeta nastupao kao dirigent i kao solista. Od 2008. godine postaje koncertmajstor Crnogorskog simfonijskog orkestra i vođa ansambla Crnogorski gudači, a od 2012. angažovan je kao dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra.

MARIJA ĐURĐEVIĆ-ILIĆ je diplomirala i magistrirala na Muzičkoj akademiju na Cetinju u klasi prof. Ljubiše Jovanovića, sa najvišom ocjenom. Laureat je flautskih festivala u Beogradu, Valjevu, Podgorici, Kotoru i međunarodnog takmičenja „Petar Konjović“ u Beogradu. Polaznik je brojnih kurseva vodećih svjetskih flautista, kao što su: M. Kofler (Austrija), M. Adorjan (Mađarska), J. Balint (Ma- đarska), A. Nikole (Austrija), I. Grafenauer (Austrija), V. Lukas (Francuska), M. Debost (SAD), K. Cestin (SAD), Eje Kaufeld (Švedska) kao i „Zimske škole za duvače“ održane u Dubrovniku. Septembra 2007. godine postaje član Crnogorskog simfonijskog orkestra, a od 2011. godine je docent na odsjeku flaute na Muzičkoj akademiji na Cetinju.

MARKO RADONIĆ studije violine završio je na Univerzitetu za muziku i lijepe umjetnosti u Beču gdje je dobio i zvanje magistra umjetnosti. Od 2009. godine je angažovan kao koncertmajstor orkestra „Junge Philharmonie Wien“ i gudač- kog orkestra „Sinfonietta dell´Arte“. Posljednjih sedam godina vodi Bečki gudački kvartet „Alliance“ sa kojim je nastupao u Evropu i Južnoj Americi gdje je i držao kurseve violine kao i kamerne muzike. Kao solista nastupao je u Kini, Austriji, Italiji, Sloveniji, Srbiji i Japanu. Od septembra 2015. angažovan je kao koncertmajstor Crnogorskog Simfonijskog orkestra.