Podgorica, Perjanički dom – Izložba Katarine Švabić

 

Perjanicki dom na Krusevcu - 2

 
 

U petak, 6. marta sa početkom u 19 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u Perjaničkom domu biće otvorena izložba Katarine Švabić pod nazivom „Magija kruga“.

Katarina Švabić rođena je 1975. godine. Pohađala je Srednju školu za industrijsko oblikovanje i dizajn u Beogradu i studije slikarstva na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Naučni stepen magistra stiče odbranom magistarskog rada “Slika-otvoreni medij”. Bavi se novim tehnologijama koje se reflektuju kroz različite radove od crtanja, slikanja, digitalne štampe i animacije, grafičkog dizajna, skulpture, land art-a do produktivnog dizajna, performansa, muzike i zvuka. Član je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore i neformalne grupe umjetnika “Shift” (sada Kombinat). Aktivni je učesnik projekata i istraživanja od 1998. godine, eksperimentišući sa land art-om, zvukom i novim medijima. Na Fakultetu vizuelnih umjetnosti Univerziteta Mediteran u Podgorici angažovana je od njegovog osnivanja 2006. godine kao profesor Interdisciplinarnih vizuelnih umjetnosti. Učesnik je više samostalnih i grupnih izložbi, rezidencijalnih programa i radionica.

Živi i radi u Podgorici.

 

U uvodnom tekstu u katalogu koji prati izložbu, istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić je, između ostalog, zapisala: „Magija kruga“ je zapravo ambijentalna instalacija nastala kombinovanjem različitih umjetničkih formi i svakodnevnih predmeta (knjiga sa digitalnim grafikama na radnom stolu, olovka, gumica, mahovina, čaša sa vodom, projekcija na zidu…). Zasnovana na principima jednostavnosti, harmoničnog odnosa punog i praznog, misterije i detalja, ova izložba, poput zen vrta – duhovne replike svijeta, nudi posmatraču mogućnost smirivanja duha i uvođenja u stanje meditacije.

Digitalne, binarne crno bijele grafike umjetnica je animirala stvarajući eksperimentalni film začuđujuće ljepote. Grafički prikazi se u filmu transformišu jedan u drugi, apstraktni oblici postaju asocijativni, pretvaraju se u nogu, lice, mjesec, ćeliju, i tako u krug…“

Izložba u Perjaničkom domu se može pogledati do kraja marta.