Podgorica – Promocija “Crnogorske sveske” austrijskog časopisa Lihtungen

 

da-je-vjecna

Predstavljanje 146. sveske austrijskog časopisa Lihtungen (Lichtungen), posvećene novoj crnogorskoj književnosti, biće organizovano u petak, 14.oktobra, u Multimedijalnoj sali KIC-a „Budo Tomović“, sa početkom u 19 sati.

Promocijom će biti otvorena manifestacija “Dani Austrijske kulture u Crnoj Gori”, a u saradnji Austrijske ambasade, studijskog programa za njemački jezik i književnost Filološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Ministarstva kulture Crne Gore i KIC-a ”Budo Tomović“.

U okviru promocije govoriće urednik časopisa “Lihtungen” Markus Jaroška i urednica izbora iz crnogroske književnosti objavljenog u časopisu Jelena Knežević. Iz svog opusa čitaju crnogorski književnik Andrej Nikolaidis i austrijska spisateljica Andrea Štift-Laube.

Na 62 strane objavljeni su prevedeni tekstovi 11 crnogorskih autora – poezija, prozni odlomci i jedan dramski fragment – koji po mišljenju urednice izbora i autorke uvodnog teksta, Jelene Knežević, reprezentuju stilsku i tematsku raznovrsnost i bujnost književne produkcije u Crnoj Gori u vrijeme konstituisanja i ranih dana njene nove državnosti. U izboru su zastupljeni pisci tri različite generacije: Zuvdija Hodžić, Jovan Nikolaidis, Aleksandar Bečanović, Milorad Popović, Ognjen Spahić, Pavle Goranović, Sanja Martinović, Dragan Radulović, Andrej Nikolaidis, Vladimir Đurišić i Vasko Raičević. Prevođenje je najvećim dijelom finansijski podržao TRADUKI – evropska mreža za književnost i knjige.

Lihtungen (Lichtungen) – časopis za književnost, umjetnost i kritiku vremena izlazi od 1979. godine i etablirao se raznovrsnim sadržajem koji uvijek podrazumijeva otkrivanje novih književnih imena, predstavljanje autora sa međunarodnim renomeom i knjževne produkcije na stranim jezicima, te savremene likovne scene i esejistike. U časopisu je objavljivalo i nekoliko nobelovaca. Naredni brojevi donose izbor nove književnosti Švedske i Meksika.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × one =