Medjunarodni festival lutkarstva Podgorica

 

Treći međunarodni festival lutkarstva koji će se održavati od 10. do 14. septembra 2014. u Podgorici u KIC-u Budo Tomović, biće svečano otvoren u srijedu, 10. septembra u 20 sati. Nakon otvaranja na koje su pozvni ambasadori zemalja učesnica, biće izvedena predstava „Priče iz Kine”, Teatra šangajske akademije.

Pored Podgorice, koja je centar zbivanja, predstave će se odigravati i u Nikšiću, Kotoru, Herceg Novom i Beranama. Festival je takmičarskog karaktera, a o nagradama će odlučitavti međunarodni žiri koji čine uvaženi kulturni i pozorišni djelatnici: Slavčo Malenov, profesor na Nacionalnoj akdemiji za filmsku i pozorišnu umjetnost-Bugarska, Zoran Đerić, VD direktora Sterijinog pozorja-Srbija i Goran Bulajić, reditelj i dramaturg-Crna Gora. Članovi dječjeg žirija su podgorički osnovcni, polaznici škole glume DC klub: Darja Miljanić – predsjednica, Andrej Dlabač, Viktor Dlabač, Novak Nikolić, Dina Nikolić, Tara Popović, Matija Đaletić, Andrija Vojinović, Marija Jovićević, Nikolaj Kaluđerović, Viktor Vukčević, Marko Vučinić, Jovan Radulović, Dunja Vukčević, Ljubica Đurković, Jelena Boljević, Maša Džudović, Dara Stojanović, Novica Dubljević-članovi.

U zvaničnoj selekciji, Festival dodjeljuje sljedeće nagrade: Grand Prix za najbolju predstavu u cjelini, Nagrada za najbolju režiju, Nagrada za najbolju dramaturgiju, Nagrada za najbolje estetsko-tehnološko rješenje lutaka, Nagrada za najbolju scenografiju, Nagrada za najbolju originalnu muziku, Tri ravnopravne nagrade za glumačko majstorstvo, Nagrada DJEČIJEG ŽIRIJA za najbolju predstavu.

Ulaz na sve predstave, i ove godine, je BESPLATAN.

 

Pored zvaničnog dijela programa, dok se izvode festivalske predstave, ispred KIC-a će se izvoditi i prateći programi u okviru kojih će se predstaviti: Kulturni centar “Beauty” iz Podgorice, Javna predškolska ustanova “Zagorka Ivanović” sa Cetinja, Plesni klub Jet Set iz Podgorice, Orkestar OŠ “Štampar Makarije” iz Podgorice-dirigent prof. Branka Vujičić, Plesna škola “Habanera” iz Bara, Gimnastički klub “Budva”, Plesna škola “Elit” iz Bara, Plesna škola “Diva” iz Podgorice, Osnovna baletska škola “Vasa Pavić” iz Podgorice, plesna škola “Dream” iz Podgorice , KUD “Budo Tomović”, plesna škola “Steps” iz Podgorice, Plesni studio “Duga” iz Berana, PPU iz Podgorice, Bara, Budve, Kotora i Ulcinja, Hor “Zvjezdice”, dirigent Ana Klepić i muzički solisti: Matija Đaletić, Selma Hrapović, Jovan Aleksić, Lana Krsmanović, Bodin Šaranović, Mija i Anja Jovanović, Lorena Janković, Ksenija i Pavle Bogićević, Lara Šćekić, Olivera Šukić, Katarina Ćeranić. U subotu 13.09. i nedjelju 14.09. od 11 do 17h,   u HL CLUBU će se održavati program „Boomini for Kids i mašta i igra“ u okviru koje “Mađion“-glumac Sejfo Seferović, oživljava priču „Uhvati me“ iz edicije Priče iz Džunglone Gorana Ćetkovića i predstavlja  Boominijev set igra- knjiga- bojanka, te stvara čudesni svjet igre gdje su djeca aktivni učesnici koji postaju likovi iz knjige. Svi učesnici dobijaju vrijedne Boomini nagrade.

Značajnu podršku za okupljanje ovakve ekipe organizatori duguju Ambasadama Narodne republike Kine, Republike Turske i Turskom kulturnom centru „Junus Emre”, te Ambasadi Republike Ukrajine i Slovenije, sve u Crnoj Gori. Kako se Festival finansira od strane sponzora i donatora, brojni su pojedinci i kompanije kojima želimo da se zahvalimo za podršku. Ove godine Festival je podrzalo i Ministarstvo kulture, a neki od sponzora su i Fondacija Petrović Njegoš, Ministarstvo prosvjete, kulture, turizma, nauke, ekonomije, Agencija za elektronske medije, Montenegro Airlines, Erste banka, EPCG, Voli, Čelebić, Lovćen životna osigurnja, Komisija za hartije od vrijednosti, NLB, ESCG, Plantaže, Domaća trgovina, Centar za socijalni rad, HL klub i drugi.

 

KLIKNITE NA SLIKU KAKO BI OTVORILI
KOMPLETAN PROGRAM FESTIVALA

Treci medjunarodni festival lutkarstva

 

 

 

Tagovi: , , , , ,

 
 

Kalendar

April 2019
M T W T F S S
« Mar    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930