Podgorica – Veče posvećeno dukljanskom knezu Vladimiru

 

 

NVO Hrišćanski pokret Crne Gore organizuje u subotu 4. juna u 19h, u sali DODEST – KIC Budo Tomović – Podgorica, Veče posvećeno dukljanskom knezu Vladimiru, koga kao sveca priznaju svi narodi Balkana i čiji kult njeguju evo već pun milenijum. Upravo 4. jun po novom kalendaru je dan kada se navršava 1000 godina od mučeničke pogibije našem prvog sveca.

Vladimir, knez i svetac, simbol je crnogorske državotvornosti i hrišćanske duhovnosti, koje gle čuda, istovremeno nastaju i traju evo već čitav milenijum… Hrišćanski pokret Crne Gore, kao nevladina organizuje koja afrimiše te najuzvišenije hrišćanske vrijednosti u društvu, organizuje ovo Veče posvećeno dukljanskom knezu Vladimiru, da bi se iznova podsjetili njegovog vanvremenskog podviga i učili na njegovom primjeru kako se možemo boriti za svoj narod, za svoju zemlju i u toj borbi pobjediti na jedan uzvišenij način…

Vladimirovo podvižništvo, je prepoznato i priznato od svih naroda na balkanu, postao je svetac koji na pravi način povezuje region, miri ono što je bilo nepomirljivo, spaja nespojivo, ujedinjuje razjedinjeno.. Njegov kult je kult mira, kult ljubavi i kult požrtvovanja.. Jer je zapalio jedan blistavi plamen božanske ljubavi, koja gori cijeli milenijum a ne sagorjeva, koji grije a nikog da oprli.. Ta vatra koja pročišćava, prepuna je milosti koja topi sante leda naših zaledjenih srca …

Odista čudesan svetac, a naš.. o kome tako malo znamo, jer malo i o sebi znamo a kamo li o Bogu … Ćini se da je ovaj biser crnogorske duhovnosti kao neko zakopano blago, koje gigantski izranja pred našim očima nakon 1000 godina.. Izranja i podize, sve vise i više, i pred nama se ukazuje grandiozno djelo jednog skromnog narodnog vodje, skrušenog istinskog sveca, pravog pastira, koji je polozio život za svoje stado, da bi ih sačuvao od gladnih vukova i iznova sakupio u svoje obore.. Da žive skupa u miru, sigurnosti i ljubavi.

U subotu veče, ce biti prikazan polučasovni snimak pozorišne predstave „Vladimir i Kosara“, u režiji Slobodana Milatovića, prema tekstu poznate makedonske spisateljice, Zagorke Pop Antonska Andovska … Nakon čega će na temu „Hristoliki podvig svetog kneza Vladimira Dukljanskog“, govoriti Lav Lajović, koordinator Hrišćanskog pokreta Crne Gore..