Podgoričko ljeto 2015. – Program za četvrtak, 9.jul 2015. godine

 

PG ljeto-Sekretarijat za kulturu-KIC

 

 

Poetski portret Dragane Tripković biće organizovan u okviru manifestacije “Podgoričko ljeto 2015” u četvrtak, 9.jula, na platou ispred Narodne biblioteke “Radosav Ljumović”, sa početkom u 21 sat.

O poeziji Dragane Tripković govoriće: Andrej Nikolaidis i Marinko Vorgić.

Crnogorska književnica Dragana Tripković završila je studije dramaturgije na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju. Jedna je od osnivača i direktorica Alternativne teatarske aktivne kompanije – ATAK. Radila je kao dramaturg u Crnogorskom narodnom pozorištu na više zapaženih predstava. Objavljene su joj i izvedene drame „Biljke za kraj“ i „Smjena“. Objavila je zbirke poezije „Prevarena duša“ (2000), „Ljubav je kad odeš“ (2005), „Pjesme“ (2008), „Stihovi od pijeska“ (2014).

Poezija Dragane Tripković dio je brojnih analogija savremenog crnogorskog i evropskog pjesništva. Dobitnica je dvije nagrade fondacije „Anna Lindh“ za kratku priču 2012. i 2013. godine. Sarađuje sa brojnim časopisima za književnost u zemlji i inostranstvu. Radila je kao novinar i pozorišni i filmski kritičar u crnogorskim dnevnim listovima i magazinima. Članica je Savjeta Radio televizije Crne Gore od 2014.godine.