Podgoričko ljeto 2015 – Program za srijedu, 08. jul 2015. godine

 

PG ljeto-Sekretarijat za kulturu-KIC

 
 

U okviru manifestacije “Podgoričko ljeto 2015” u srijedu, 8.jula 2015. godine, počinju Dani japanske kulture, a istog dana otvara se izložba slika akademskog slikara Kemala Ramujkića.

 

Dani japanske kulture u Podgorici

Dani japanske kulture biće održani u organizaciji Japanske Ambasade i Sekretarijata za kulturu i sport, a u okviru manifestacije “Podgoričko ljeto 2015” od 8. do 10.jula, u Sali DODEST i u Multimedijalnoj sali KIC-a “Budo Tomović”. Ulaz je besplatan.

 

PROGRAM

       08.jul 2015.godine

16:00 – Svečano uručenje donacije Kendo opreme Kendo savezu Crne Gore

                    Kratka demonstracija Kendo vještine (Sportski centar „Morača“)

       18:00 – Projekcija japanskog filma „Samurajski meni“

       20:30 – Projekcija japanskog dokumentarnog filma „Važnije od ramena“

       09.jul 2015.godine

14:00 – Predavanje „Japanska popularna kultura“ (Udruženje „Sakurabana“ iz Beograda)

       16:00 – Manga radionica (Udruženje „Sakurabana“ iz Beograda)

       18:00 – Projekcija japanskog filma „Ramen samuraj“

       20:00 – Projekcija japanskog filma „Recept za pomen – 49 dana“


      10.jul 2015.godine

       11:00 – Predavanje „Manga stil“ (Udruženje „Sakurabana“ iz Beograda)

       12:00 – Projekcija japanskog anime filma „Bašta riječi“

 

Izložba slika Kemala Ramujkića

Izložba slika akademskog slikara Kemala Ramujkića biće otvorena u okviru manifestacije “Podgoričko ljeto 2015” u srijedu, 8.jula, u Modernoj galeriji (ul. Marka Miljanova, br.4), sa početkom u 21 sat.

Umjetnik Kemal Ramujkić predstaviće se sa slikama iz dva ciklusa: „Kuće“ i „Omaž Arnoldu Berklinu“.

Izložbu će otvoriti rukovoditeljka Moderne galerije i istoričarka umjetnosti Petrica Duletić i moći će da se pogleda do 20. avgusta.

Kemal Ramujkić rođen je 1947.godine u Podgorici. Završio je Srednju umjetničku školu u Herceg Novom 1966. godine. Akademiju likovnih umjetnosti završio je 1971. u Beogradu na slikarskom odsjeku, a postdiplomske studije na istom fakultetu 1973. godine. Tokom 15 godina radio je kao profesor crtanja i slikanja u Centru za likovno obrazovanje Šumatovačka u Beogradu. U nekoliko navrata gostovao je kao profesor pejzaža na Školi za filmsku animaciju u Danskoj. Profesor je na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru za predmete crtanja i slikanja. Šef je departmana za likovnu umjetnost na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru. Živi i stvara u Beogradu. Imao je brojne samostalne i kolektivne izložbe u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je prestižnih nagrada za svoje stvaralaštvo.

 

O Ramujkićevom slikarstvu u uvodnom tekstu kataloga Petrica Duletić zapisala je: 

Slikarski svijet Kemala Ramujkića svijet je lirskih impresija – onih o snovitim pejzažima, o kamenim kućama i o čudesnim stablima čempresa. Te impresije su utopljene u njegove karakteristične boje, koje su prozračne i fluidne, pune nježnih i finih nijansi. Boja je rasvijetljena do zvonkih i bistrih suzvučja, ali koja je isto tako i neobično zasićena – do nekih maglovitih sfumata. Iako sve tu kreće od realnosti, ubrzo imaginacijom uzlijeće do fantazije, gdje se miješaju stvarnost i privid, iskustvo i sjećanje, percepcija i iluzija. Uzlijeće do graničnih prostora između sna i jave, gdje se priča značenjski zgušnjava, a prostor širi prema nekim neodredljivim i neopipljivim kategorijama, slijedeći druge zakonitosti. Zato u tim slikama nema pokrenutosti i dinamike, već neke melanholične zaustavljenosti.“