Praznik mimoze – Dan za muziku

 

10. februar 2012.
Herceg Novi, 10h i 22h.

 

 

KONCERT ZA BEBE,
PREDŠKOLCE I PRVAKE

QUINTET JAZZ STANDARDS
Šule Jovović

 

U petak 10. februara u okviru Praznika mimoze, održaće se dva koncerta pod motom “Dan za muziku”.

Prvi koncert  pod nazivom “Koncert za bebe, predškolce i prvake” je u 10 sati  u Dvorani Park. Nastupiće Slobodan Trkulja, koji je poznat po svom glasu, kreativnosti i sviračkom umjeću. Umjetnik će svirati na raznim instrumentima, tako da će posjetioci imati priliku da čuju  jermenski duduk, klarinet, tamburu, kavalu, frulu, klavir, gitaru. Osim pravih instrumenata Trkulja će kao instrumente koristiti i neke kućne rekvizite a sviraće i na dječijim igračkama!

Slobodan Trkulja već godinama osvaja evropsku publiku svojim fantastičnim glasom i sviračkim umjećem na srpskim tradicionalnim instrumentima i na velikom broju muzičkih instrumenata. Pored klarineta i saksofona (na kojem je magistrirao u Amsterdamu), svira i srpske gajde, kavale, frule, flautu, diple i dvojnice, makedonsku tamburu, ličku samicu, razne vrste gitara, nježni i melanholični jermenski duduk, a nijesu mu strani ni tradicionalni udarački instrumenti.

Kritičari za Trkuljine nastupe kažu da je „…vrhunski umetnik koji pleni ne samo muzikom, već i energijom, optimizmom i beskrajno nežnim i iskrenim glasom…” a NRC Handelsblad, jedne od vodećih evropskih novina su ga proglasile „…najlepšim muškim glasom Balkana…”. Široj publici u Srbiji Trkulja je poznat po koncertima održanim u Centru Sava sa svjetski slavnim Metropol orkestrom koji je specijalno zbog njegove muzike došao iz Holandije u Beograd, kao i po predstavljanju srpske tradicije pred milionskom publikom na Evroviziji sa pjesmom „Nebo”.


Drugi koncert
pod nazivom “QUINTET JAZZ STANDARDS”održaće se u 22 sata u Casa Club-u – Igalo.  U saradnji sa Casa Klubom u Igalu, NVO STARDUST iz Herceg Novog  organizuje veče džez standarda. U džez kvintetu sa Šuletom Jovovićem nastupiće Ivan Marović – Keyboards, Nebojša Miletić – Double Bass, Zoran Ćetkovic-Ćele-Drums i Dragomir Carlo Đorđević – Voc/Guitar.

Milorad Šule Jovović, električna gitara, rođen je u Podgorici. Završio je Muzičku akademiju na Cetinju. Poznat je kao vođa prvog crnogorskog džez sastava “Piva Jazz band”, te kao studijski muzičar na raznovrstnim muzičkim projektima (pop, rock, fusion, jazz), ujedno i kao džez muzičar koji je sarađivao sa mnogim uglednim kolegama (Nikola Mimo Mitrović, Stjepko Gut, Keti Farmer, Fransoa Zeno, Predrag Revišin, Mikan Zlatković…). Od 2007. godine radi kao profesor na izbornom predmetu Džez u Umjetničkoj školi za muziku i balet “Vasa Pavić“ u Podgorici.

Dragomir Carlo Đorđević,  u Herceg Novom je završio Muzičku školu i započeo muzičku karijeru kao gitarista i pjevač u VIS “Exodus”. Početkom osamdesetih bio u ansamblu ”Dubrovački Trubaduri”, a džezom se bavi od turneje sa grupom “Makedonija sekstet”. Gradeći džez karijeru u Kanadi i potom u Evropi sarađivao je sa “Ricky Pink and the Panthers”, Sinanom Alimanovićem, Nikolom Mimom Mitrovićem, Joyce Lyle – jazz i gospel pjevačicom, Jovanom Mikovićem  i Brankom Pejakovićem. Po povratku u rodni Herceg Novi radi kao nastavnik u Muzičkoj školi i nastupa sa prof. Svetislavom Vasićem i Brankom Pejakovićem. Nastupao na Whitefield festivalu u Bijelom Polju sa muzičarima Big Banda Radio Beograda (Branko Marković-kontrabas, Ivan Aleksijević-klavir i drugi), sa Rambo Amadeus i članovima Blazin’Quarteta.

Ivan Marović, džez pijanista i kompozitor, završio je u Kotoru nižu i srednju muzičku školu, odsjek klavir, i studirao je kompoziciju u klasi prof. Žarka Mirkovića. Više puta je pohađao master klasove iz kompozicije u inostranstvu. Publika ga (pre)poznaje i kao člana bendova “Baltazar”, “Pleme”, “Autumn for free”, “Piva Jazz band”… Ovog mladog muzičara znaju i kao autora muzike više značajnih predstava Crnogorskog narodnog pozorišta i podgoričkog Gradskog pozorišta. Aktivno se bavi džezom, pop i primijenjenom muzikom, kao i dizajnom zvuka.