Predstava „Jaja“

 

28. april 2012.
Podgorica, CNP, 20h.

 

 Predstava „Jaja“

 

U subotu, 28. aprila na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 časova, biće izvedena  predstava „Jaja“  Nataše Nelević,  u režiji Nick Uppera.

Dramski tekst Nataše Nelević je na konkursu Crnogorskog narodnog pozorišta 2010. godine proglašen za najbolji domaći savremeni dramski tekst.

U predstavi igraju: Nada Vukčević, Dušan Kovačević, Olivera Vuković, Tijana Bjelica, Radmila Božović, Kristina Stevović, Julija Milačić, Gojko Burzanović, Žaklina Oštir, Žana Gardašević – Bulatović, Tanja Torbica, Gordana Marković, Jelena Minić i Jadranka Mamić.

Dramaturg predstave je Veselin Radunović, asistentkinja dramaturga Stela Mišković, scenski pokret i koreografija Tamara Vujošević Mandić, scenograf Milija Pavićević, kostimograf Natalija Vujošević, kompozitor Žarko Mirković.

 

 

 

Dok se muškarci, uglavnom reditelji, bave novim političkim teatrom i temama posttraumatskog stanja; žene ističu suštinske probleme patrijarhalnih korijena društva, koji u temeljima onemogućavaju razrješenje odnosa među njima – radi se o uključivanju polovine čovječanstva u društveni, kulturni i politički život.
Već prije drugog svjetskog rata, britanska spisateljica Virdžinija Vulf je zapisala da je muškarcima potrebno naći novo zanimanje, da bi ušli u novu sferu razvoja i distancirali se od ratnika u sebi. Kad je Balkan u pitanju to vrijeme je upravo – sada.

Nick Upper

 

 

Kad čujemo da neko ima jaja – ne treba nam tumač: znamo odmah da je junak koji drugoga može da satjera u mišju rupu. Jaja su.. sve što prepoznajemo kao moć. Ovo su muška jaja, naravno, jer je ova moć muška; doslovno – najčešća, a kulturološki – isključivo: čak i ako je nasilnik zapravo nasilnica, opet su njena jaja muška. I žene imaju svoja jaja, iako se ona ne potežu svaki čas u kafanskim razgovorima, naprotiv, i iz te činjenice proističe odgovarajuća ženska moć – one rađaju. I tako, eto, stižemo do dva temeljna stuba moći na kojima se temelje patrijarhat i civilizacija – muška opsesija i žensko rađanje.

Nataša Nelević