KIC - logo

Gradsko pozoriste Podgorica - logo

 

U utorak 18. oktobra 2016.. godine sa početkom u 20 sati u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“ biće izvedena predstava „Hormoni“ sa Večernje scene Gradskog pozorišta.

Priču o porođaju kao tabu temi ovog podneblja, režirala je Alisa Stojanović po tekstu Mile Mašović.

 

predstava-hormoni-2

 

Crna komedija, rijetka u balkanskoj literaturi, a opet bliska duhu ovog podneblja, vrlo autentično detektuje važne probleme savremenog društva. Komad kritikuje zdravstvo i odnos koji društvo ima prema ženama. Problematizuje odnos koji moderni svijet ima prema porodici, djeci, majčinstvu, očekivanim ulogama koje žene treba da zauzmu u društvu.

„Inspiraciju da napišem tekst drame Hormoni pronašla sam u dobro poznatoj i u našem jeziku odomaćenoj frazi: „Sve su to hormoni...“ Ovom rečenicom opravdava se svako luckasto i hirovito ponašanje žena, naročito trudnica i majki. Zapitajmo se zajedno šta ova rečenica znači”, objasnila je Mila Mašović.

Njoj su kao materijal za pisanje ove drame poslužila  svjedočenja o bolničkom i porodiljskom iskustvu na ginekološkim klinikama širom regiona.

Autorski tim, na čelu sa poznatom rediteljkom Alisom Stojanović čine još Darko Nedeljković, scenograf; Jelisaveta Tatić-Čuturilo, kostimograf i Ivan Brkljačić, kompozitor.

U predstavi igraju: Maja Šarenac, Dubravka Drakić, Ivana Mrvaljević, Branka Femić, Katarina Krek, Dejan Đonović, Smiljana Martinović, Branko Ilić, Sanja Popović, Emir Ćatović, Andrea Mugoša i Darko Bjelobrković.

 

predstava-hormoni-1

 

Riječ reditelja:

Drama „Hormoni“ privukla me je temom ali, prije svega, stilom pisanja mlade autorke Mile Mašović. Kratke i britke rečenice, otmeni, diskretni crni humor, efikasnost i jednostavnost jezika replika i događaja, kritički, a ne agresivan odnos prema problemima ovog vremena. Vjerujem da je zadatak svakog ozbiljnog pozorišta da prati i analizira vrijeme u kojem radi i živi i da otkriva nove kreativce. Zato je ovo hrabar repertoarski potez Gradskog pozorišta.

Alisa Stojanović 

 

 

 

Tagovi: , , , ,

 

Bez komentara

Budite prvi.

Poruka


 

 
 

Kalendar

April 2019
M T W T F S S
« Mar    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930