Predstava “Jaja” Nataše Nelević

 

27. mart 2012.
Podgorica, CNP, 20h.

 

 Predstava “Jaja” Nataše Nelević

 

27. marta se obilježava Međunarodni dan pozorišta. Na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 časova, biće izvedena  predstava „Jaja“  Nataše Nelević,  u režiji Nick Uppera. Prije predstave biće pročitan govor koji je ove godine napisao Džon Malkovič.

Dramski tekst Nataše Nelević je na konkursu Crnogorskog narodnog pozorišta 2010. godine proglašen za najbolji domaći savremeni dramski tekst.

U predstavi igraju: Nada Vukčević, Dušan Kovačević, Olivera Vuković, Tijana Bjelica, Radmila Božović, Kristina Stevović, Julija Milačić, Gojko Burzanović, Žaklina Oštir, Žana Gardašević – Bulatović, Tanja Torbica, Gordana Marković, Jelena Minić i Jadranka Mamić.

Dramaturg predstave je Veselin Radunović, asistentkinja dramaturga Stela Mišković, scenski pokret i koreografija Tamara Vujošević Mandić, scenograf Milija Pavićević, kostimograf Natalija Vujošević, kompozitor Žarko Mirković.

  

Dok se muškarci, uglavnom reditelji, bave novim političkim teatrom i temama posttraumatskog stanja; žene ističu suštinske probleme patrijarhalnih korijena društva, koji u temeljima onemogućavaju razrješenje odnosa među njima – radi se o uključivanju polovine čovječanstva u društveni, kulturni i politički život.
Već prije drugog svjetskog rata, britanska spisateljica Virdžinija Vulf je zapisala da je muškarcima potrebno naći novo zanimanje, da bi ušli u novu sferu razvoja i distancirali se od ratnika u sebi. Kad je Balkan u pitanju to vrijeme je upravo – sada.

Nick Upper

Kad čujemo da neko ima jaja – ne treba nam tumač: znamo odmah da je junak koji drugoga može da satjera u mišju rupu. Jaja su.. sve što prepoznajemo kao moć. Ovo su muška jaja, naravno, jer je ova moć muška; doslovno – najčešća, a kulturološki – isključivo: čak i ako je nasilnik zapravo nasilnica, opet su njena jaja muška. I žene imaju svoja jaja, iako se ona ne potežu svaki čas u kafanskim razgovorima, naprotiv, i iz te činjenice proističe odgovarajuća ženska moć – one rađaju. I tako, eto, stižemo do dva temeljna stuba moći na kojima se temelje patrijarhat i civilizacija – muška opsesija i žensko rađanje.

Nataša Nelević