Predstava “Taštinarije“ na festivalu glumca “Dragoljuba Milosavljevića Gule “

 

Centar za kulturur Bar 445

 
 

Predstavu “ Taštinarije“ po tekstu i dramatizaciji crnogorskog dramskog pisca i pjesnika Obrada Nenezića, i u režiji i adaptaciji Draška Đurovića, 27. marta učestvovat će na festivalu glumca “Dragoljuba Milosavljevića Gule“ u Petrovcu na Mlavi, po prijedlogu selektora reditelja Ljuba Nedovića. Predstava je producija JP Kulturnog  centra Bar i Festivala „Barski ljetopis“ i premijerno je prikazana avgusta 2013.godine na sceni u Starom gradu Baru. Prije Festivala u Petrovcu na Mlavi predstava će biti izvedena u KIC-u” Malesija” u Tuzima 22.marta, a zatim u” Kruševačkom pozorištu“, ”Teatru 91”- Aleksinac i “Šabačkom narodnom pozorištu”.

Nakon ove turneje “Taštinarije” će svoje izvođenje imati u još 10 crnogorskih gradova u okviru programa Ministarstva kulture Crne Gore “Razvoj kulture na sjeveru”.

U predstavi igraju mladi talentovani akademski glumci Aleksandar Radulović, Andrijana Simović i Dragiša Simović. Predstava je po formi triler komedija sa elementima komedije situacije i karaktera, koja se bavi svakodnevicom mladog bračnog para, u čiji život se, sticajem okolnosti upetljavaju majke, očevi, tašte, rođaci, komšije, kumovi…direktno ili indirektno, i, naravno, ne uvijek njihovom voljom i dovode ih do ivice smijeha ili suza. Komedija “Taštinarije” je priča o tranziciji, materijalnoj i duhovnoj. O nama, sada i ovdje, ali može se odnositi na sve mlade parove u svijetu, jer se bavi univerzalnom temom ostvarivanja životnih snova, kojih ima koliko ima i ljudi, ma gdje bili na planeti.. No, svi uzroci imaju posljedice, a srećom po naše pozorište posljedice ove komedije su humane, estetske, didaktičke i nadasve duhovite.