Prvi internacionalni sajam knjiga Podgorica 2015 – Bogat program knjižare Karver

 

Knjizara Karver - natpis

 
 

U srijedu 18.novembra, u 16h, u okviru Prvog internacionalnog sajma knjiga Podgorica 2015, knjižara Karver organizuje program u kojem učestvuju književnik Sreten Asanović, direktor francuskog kulturnog centra Jean–Jacques Forté, književnik i prevodilac Aleksandar Bečanović i glumica CNP-a Varja Đukić, osnivač knjižare Karver.

Program je posvećen promociji crnogorskih autora u prevodu na francuski i engleski jezik.
U okviru izdavačke djelatnosti kojom se bavila knjižara Karver do sada su, između ostalog, objavljene knjige Izvan koridora (2009. Sibila d.o.o. i VBZ, Zagreb), prva zajednička zbirka priča autora iz Crne Gore i regiona, Vranac – Najbolja kratka priča 2010, Vranac – Najbolja kratka prića 2011 (Sibila d.o.o. i VBZ, Zagreb), Unutarnji prijevodi (2011. Sibila d.o. i Ljevak, Zagreb), Malvina i druge priče, Mirko Kovač (2013), Tvoje nježne godine, Arsen Dedić (2014), Luđak je vječno dijete-Partizanski eseji, Božo Koprivica (2015).

U programu u srijedu ponovo predstavljamo knjige Les Nouvelles – izbor pet priča Balše Brkovića, Andreja Nikolaidisa, Ognjena Spahića, Aleksandra Bečanovića i Vladimira Vojinovića u prevodu na francuski jezik; i Short stories, priče Sretena Asanovića, Ognjena Spahića, Vladimira Vojinovića, Andreja Nikolaidisa, Lene Ruth Stefanović, Balše Brkovića, Zuvdije Hodžića, Bosiljke Pušić, Aleksandra Bečanovića i Jovana Nikolaidisa u prevodu na engleski jezik.
Knjige će biti dostupne u PDF formatu na veb stranici www.karver.org .

10 godina knjižara Karver nudi čitaocima izbor naslova izdavača iz regiona, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i veliki broj knjiga izdavača iz Crne Gore. Na štandu knjižare Karver naći će se izdanja koja nijesu zastupljena među izlagačima i naslovi koje su objavljeni u posljednjih 10 godina, uz popust od 20 % do 50%.

U 18:30h na štandu knjižare Karver će biti organizovano potpisivanje foto monografije Podgorica kroz vjekove-Stara varoš i Nova varoš. Ova fotomonografija je prikaz Podgorice, od njenog prvog pomena 1326. godine do početka Drugog svjetskog rata, i sadrži 520 fotografija i 400 priča o nekadašnjoj Podgorici. Knjigu će potpisivati autor Zoran Fatić.

Prvi internacionalni sajam knjiga Podgorica 2015. održava se od 18. do 22. novembra, na inicijativu Glavnog grada, a u organizaciji Sekretarijata za kulturu i sport i uz podršku Ministarstva kulture i Capital Plaze. Sajam će za posjetioce biti otvoren svakog dana od 10-20h.

Biografije učesnika sajma:
Sreten Asanović je rođen 1931.godine. Bio je glavni urednik brojnih časopisa, predsjednik Udruženja književnika CG, predsjednik Saveza književnika Jugoslavije. Knjige: “Dugi trenuci” (1956), “Ne gledaj u sunce” (1960), “Igra vatrom” (1966), “Lijepa smrt” (1971), “Opojno piće” (1977), “Noć na golom brdu” (1980), “Lice kao zemlja” i “Martini i pelegrini” (2000). Dobitnik je prestižnih književnih nagrada, poput Nagrade UKCG (1957), Nagrade oslobođenja Podgorice (1968), Trinaestojulske nagrade (1972) i Goranove nagrade za najbolju knjigu godine (1981).
Jean–Jacques Forté je doktorirao filozofiju. Prvi je savjetnik Ambasade Francuske u Crnoj Gori, savjetnik za saradnju i direktor Franuskog Instituta u Crnoj Gori.
Aleksandar Bečanović (Bar, 1971.) je crnogorski pjesnik, prozaik, prevoditelj, književni i filmski kritičar. Radio je kao urednik kulture u crnogorskom nedjeljniku Monitor i u uredništvu časopisa za kulturu Plima i Ars. Dobitnik je književne nagrade Risto Ratković za najbolju knjigu poezije u Crnoj Gori 2002. Prevodi s engleskog, većinom filmsku teoriju. Do sada je objavio pet knjiga poezije, dvije zbirke priča, roman Arcueil (2015) i Leksikon filmskih režisera (2015).
Varja Đukić je rođena 1962. u Zagrebu, diplomirala na FDU Beograd odsjek gluma. Igrala u preko 100 pozorišnih, filmskih, televizijskih, radio predstava i drama, režirala i igrala predstave Ovaj smak sveta, Tebi iz jučerašnje, Post Scriptum. Dobitnica brojnih međunarodnih i domaćih nagrada za glumu. 2005. godine osnovala knjižaru Karver u Podgorici. Živi i radi u Podgorici.