Šesta koncertna sezona – Nastup Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

 
 

Nakon uspješnog gostovanja na prestižnom festivalu “Susret Istoka i Zapada” u turskoj prestonici Ankari, Crnogorski simfonijski orkestar će utorak, 23. oktobra na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta sa početkom u 20 časova otvoriti šestu koncertnu sezonu.

Pod upravom maestra Grigorija Kraska na koncertu će biti izvedene djela: Kristofa Vilibalda Gluka – uvertira za operu Ifigenija u Aulidi, Koncert za klavir i orkestar broj 1 u e-molu – Frederika Šopena, kao i Simfonija broj 6 u C-duru – Franca Šuberta.

Solističku dionicu u Šopenovom koncertu će tumačiti jedan od najboljih poljskih pijanista Rafael Lustčevski,  počasni profesor na Nacionalnom univerzitetu u Kostariki i jedan od vodećih na listi Stainway umjetnika.

Koncert kojim Crnogorski simfonijski orkestar otvara novu sezonu je organizovan u saradnji sa Ambasadom Republike Poljske u Podgorici.

 

Grigorij Krasko je rođen u porodici muzičara. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji  „Gnjesinih“ u Moskvi. Laureat je prvih nagrada na Sveruskom takmičenju violinista 1968. i 1969. godine, kao i na Saveznim takmičenjima u Lenjingradu i Rigi.

U orkestar slavnog Boljšog teatra primljen je 1974. godine, da bi nakon nekoliko godina zauzeo mjesto koncertmajstora i prvog soliste orkestra.

Godine 1990. postao je koncertmajstor Moskovske filharmonije i vođa kamernog orkestra „Moskovski filharmoničari“, sastavljenog od najboljih muzičara Moskovske filharmonije, sa kojima je širom svijeta nastupao kao dirigent i kao solista.

Godine 1995. osnovao je i gudački kvartet „Moskovski solisti“, čije su turneje po Njemačkoj tokom ljeta 1996. i 1997. godine imale izuzetan uspjeh.

Od 2008. godine je koncertmajstor Crnogorskog simfonijskog orkestra, a od 2009. i vođa ansambla Crnogorski gudači, sa kojima je ostvario niz izvanrednih interpretacija.

Od sezone 2012/2013 angažovan je kao dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra.

 

Poljski umjetnik, Rafael Lustčevski u šesnaestoj godini je debitovao sa Tokijskim simfonijskim orkestrom u Japanu, a tokom dvadeset godina karijere nastupao je u Sjevernoj i Južnoj Americi, Australiji, na Bliskom istoku, Aziji, Južnoj Africi i gotovo svim zemljama Evrope u najprestižnijim koncertnim dvoranama.

Osnovne studije završio je u klasi prof.: Andžeja Jasinskog, Lazara Bermana i Aleksisa Vajsenberga.  Usavršavanje je nastavio na Međunarodnoj akademiji “Incontri col maestro” u Italiji a doktorirao je na  Franc List školi za muziku u Vajmaru (2001. godine).

Nastupao je sa: Poljskim radio simfonijskim orkestrom, Filharmonijom Krakova, Nacionalnim radio simfonijskim orkestrom Slovačke, Nacionalnim radio simfonijskim orkestrom Rumunije, Tokijskim simfonijskim orkestrom, Ruskom državnom filharmonijom Irkutsk, Johanesburg filharmonijom, Simfonijom Čilea, Nacionalnim simfonijskim orkestrom Kostarike, Oman filharmonijom i dr.

Dobitnik je nagrada na prestižnim takmičenjima: Klara Šuman u Njemačkoj, Maria Canals u Španiji, Luis Sigal u Čileu. Na UNESCO takmičenju Dinu Lipatti u Rumuniji dobio je prvu nagradu. Njegov izuzetan umjetnički doprinos i angažman prepoznati su i podržani od strane Ministarstva kulture i umjetnosti Republike Poljske, Udruženja Frederik Šopen u Varšavi, Šopen festivala u Poljskoj a nalazi se I na listi Stainway Artists.

Snimao je za Poljski radio, Švajcarski radio (DRS2), ABC u Australiji, NPR u SAD-u, a  Njegovi CD-i su distribuirani u Japanu, Poljskoj, Švajcarskoj, Njemačkoj od strane: PONY CANYON, MONTBLANC, ANBER CLASSICS, DUX.

Godine 2011. osnovao je Međunarodno takmičenje Frederik Šopen u Južnoj Americi (Lima).

Rafael  Lustčevski je angažovan kao profesor na brojnim seminarima u svojoj zemlji i inostranstvu. Počasni je profesor  na Univerzitetu u Kostariki.