Šesti dan Kotorskog festivala – Izvedena predstava “Par cipela”

 

Kotorski festival pozorista za djecu

Šesti dan XXIV Kotorskog festivala pozorišta za djecu koji se odrzava u sklopu Medjunarodnog festivala KotorArt je zbog vremenskih prilika izmjenio program. Događaji u okviru pratećeg programa koji su planirali izvođenje na trgu ili pjaci su otkazani. Ali kiša nije spriječila “Par cipela” da svoje izvođenje namjesto na Ljetnoj pozornici izvede u Kulturnom centru.

“PAR CIPELA” je doputovao iz Srbije, sa Dječijim pozorištem Subotice, međutim u toku predstave gledaoci su bili premješteni u Pariz u XX vijeku. Nasatala po savremenoj sentimentalno tužnoj drami Pierre Griparija, koju je režirao Todor Valov, radnja prati par cipela Nikolu i Tinu, koji su zaljubljeni jedno u drugo i planiraju da život provedu zajedno bez ikakvih problema. Kao i ljudima, životni planovi imaju drugačiji put od onog našeg u mašti i mislima. Glumci da bi nas upoznali sa parom cipela koristili su se glumom, plesom, i lutkarstvom. Na video projekciji prikazivan je animirani video Pariza, posebno stvoren za izvođenje ove predstave. Muzika prati mjesto sještanja radnje Pariz, te su zato salu ispunili zvuci klasika XX vijeka i džez. Sentimentalno notu pored muzike, pruža scenografija, sa kamerom za snimanje nijemih filmova, slikama Čarli Čaplina, i načinom glume i plesa specifičnog za nijeme filmove tog perioda.

 

Predstava Par cipela 3

 

Na sedmom danu festivala, na glavnom programu možete pogledati predstavu“DŽONATANOV LET” (20.00h, Kulturni centar), nastala po motivima romana “Galeb Džonatan Livingston Ričarda”. Koga zanima letenje, kako ono koje poštuje zakone fizike, tako i unutrašnje, koje nam pomaže da upoznamo sebe, svijet, i proširimo sopstvene granice, neka dođe, da letimo! A koga zanima “KAKO RASTU VELIKI LJUDI” (20.30h i 21.30h Pjaca od kina), imaće prilike da sazna kako je mali čovjek preuzeo sudbinu i vlastite snove u svoje ruke, i postao veliki.

Pored glavnog programa, publika može posjetiti u književnom programu Savremeni tokovi književnosti za djecu (12.00h, Kulturni centar), na pratećem programu “Hej dragi svijete budi noćas dijete!” (19.30h, Trg od oružja), biće izveden i koncert polaznika solo pjevanja u okviru VII Festivala gudača (21.00h, Muzej grada Perast), i NVO Dječiji savez Tivat i Dječiji savez Podgorica izvešće predstavu “Svako svoju zvijezdu ima” (21.30h, Trg od oružja).