Tivat – Jazz na filmu: “Keep On Keepin’ On”

 

JAM 2016. Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori
Balkan Jazz Bridges

 

 

U okviru ciklusa Džez na filmu, manifestacije Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori, premijerno se prikazuje dugometražni dokumentarni film “Keep On Keepin’ On” u Jaht klubu Porto Montenegro, u Tivtu, u srijedu, 13. aprila, u 20 sati. Filmski ciklus “Džez na filmu” realizujemo u saradnji sa Američkim uglom u Podgorici.

Ulaz za projekciju je besplatan.

Tivat - Film Keep on keepin'on - plakatSniman tokom pet godina, debitantski dokumentarac Ala Hiksa ”Keep On Keepin’ On”, prikazuje nam nevjerovatnu prču devedesettrogodišnje džez legende Klark Terija. Majstor zlatnog doba džeza, mentor Majls Dejvisa, jedan je među rijetkim izvođačima koji je svirao i sa bendovima Kaunta Besija i Djuka Elingtona. Tokom dugog niza godina bio je mentor i učitelj mnogim značajnim džez muzičarima današnjice.

Film ”Keep On Keepin’ On” prati njegovo prijateljstvo sa izuzetno talentovanim Džastin Kauflinom, dvadesetrogodišnjim slijepim pijanistom koji ima strah od javnih nastupa. Nedugo nakon što je Kauflin pozvan da učestvuje na prestižnom džez takmičenju, Terijevo zdravstveno stanje se naglo pogoršava. Kako vrijeme odmiče, vidimo mentora i štićenika kao dva prijatelja koji zajednički prevazilaze neke od najtežih trenutaka u svojim životima. Kauflanova saradnja na muzici na filmu sa kompozitorom Dejvom Grusinom postavlja ton za priču koja prolazi kroz dekade i istoriju modernog džeza, propraćenu anegdotama Kvinsija Džonsa i Herbija Henkoka. ”Keep On Keepin’ On” je film napravljen sa velikom strašću i ljubavlju reditelja Hiksa, jednog od bivših Terijevih učenika. Producenti filma su Paula DuPré Pesmen, dobitnica Oskara za dokumentarac “The Cove” i slavni Kvinsi Džons, više puta nominovani producent za Oskara, koji smatra Terija svojim mentorom. Film je osvojio mnogobrojne nagrade, uključujući nagradu za najbolji dokumentarac na Međunarodnom festivalu dokumenaraca u Amsterdamu, Aspenu, Melburnu, Sijetlu, kao i nagradu Afroameričkog udruženja filmskih kritičara za najbolji dokumentarni film.