Tivat, Podgorica – Koncerti Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

Muzicki centar Crne Gore

 
 

Tivat - Centar za kulturu - 1U posljednjoj neđelji novembra Crnogorski simfonijski orkestar će nastupiti na koncertima u Tivtu i Podgorici. Prvi koncert biće priređen u Tivtu, u poneđeljak, 24. novembra u Velikoj sali Centra za kulturu sa početkom u 20 časova. Narednog dana, u utorak, 25. novembra orkestar će nastupiti na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta takođe sa početkom u 20 časova.

Crnogorsko narodno pozoristePod dirigentskom upravom maestra Grigorija Kraska u prvom dijelu koncerta publika će moći da čuje Rusku vaskršnju uvertiru op. 36, Nikolaja Rimskog-Korsakova i Koncert za violončelo i orkestar broj 1 u Es-duru, Dmitrija Šostakoviča, dok će u drugom dijelu biti izvedena Simfonija broj 5 u e-molu, Petra Iljiča Čajkovskog.

Kao solista na koncertima će nastupiti violončelista Srđan Sretenović, docent na Katedri za gudačke predmete na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu koji je angažovan i kao vođa grupe violončela u Crnogorskom simfonijskom orkestru.

Koncert u Tivtu organizovan je u saradnji sa Centrom za kulturu iz Tivta u okviru manifestacije Novembarski dani kulture.

 

Crnogorski simfonijski orkestar sa dirigentom Grigorijem Kraskom

 

Grigorij KraskoGrigorij Krasko je diplomirao je na Konzervatorijumu Gnjesin u Moskvi. Laureat je prvih nagrada na nacionalnim ta­kmičenjima violinista Sovjetskog Saveza. U orkestar slavnog Boljšog teatra primljen je 1974. godine, a nakon svega nekoliko godina postao njegov solista i koncertmajstor. Godine 1990. postao je koncertmajstor Moskovske filharmonije i vođa kamernog orkestra Moskovski filhar­moničari, sa kojima je širom svijeta nastupao kao dirigent i kao solista.

Od 2008. godine postaje koncertmajstor Crnogorskog simfonij­skog orckestra i vođa ansambla Crnogorski gudači, a od 2012. angažo­van je kao dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra.

 
 

Violončelista Srđan Sretenović (rođen u Boru, 1976. godine) je diplomirao, magistrirao i doktorirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.
Sarađivao je sa dirigentima: Darinkom Matić Marović i Jordanom Dafovim; violinistima Stefanom Milenkovićem, Gordanom Nikolićem i Vesnom Stanković; flautistom Ljubišom Jovanovićem i dr. istaknutim umjetnicima.
Redovno nastupa na domaćim festivalima kao što su: Čelo fest, BEMUS, NOMUS, NIMUS, Mokranjčevi dani i Međunarodna tribina kompozitora.
Snimao je za radio i televiziju Beograd, kao i za CD produkciju Muzičkog informativnog centra  i Muzikološko društvo Srbije.
Član je Ansambla za novu muziku Gradilište, gdje je i član umjetničkog vijeća. Angažovan je kao solo violončelista kamernog orkestra Gudači sv. Đorđa, kao vođa grupe violončela u Simfonijskom orkestru Crne Gore, Nastupao je kao solista sa orkestrom RTS-a, OrkestromVojske Srbije i sa horom Collegium Musicum.
Zaposlen je kao docent na Katedri za gudačke instrumente na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.