Ulcinj – Autorsko veče Miraša Martinovića

 

Ulcinj

 
 

U okviru tradicionalne književne manifestacije “Pjesnička kalimera” koju po 22-gi put za redom organizuje Udruženje umjetnika i intelektualaca “Art Club” iz Ulcinja, u nedjelu, 3. avgusta 2014.godine u 21 sat, na Trgu robova (Servantesa) koji se nalazi u sklopu Ulcinjskog muzeja u Starom Gradu, održaće se autorsko veče posvećeno poznatom crnogorskom piscu Mirašu Martinoviću. Moderator večeri će biti Qazim (Ćazim) Muja, prevodilac sa crnogorskog na albanski, koji je preveo Martinovićevu knjigu “Poslednji Eshilov dan” koja treba uskoro da izađe na albanskom u izdanju Izdavačke kuće “Onufri” iz Tirane.

Ovo je prvi put da se Martinović predstavlja pred ulcinjskom publikom i brojnim turistima, ljubiteljima književnosti, koji se trenutno nalaze u ovom gradu, tako da je književno veče dobra prilika za upoznavanje s crnogorskim piscem koji je član crnogorskog PEN-a i Matice Crnogorske. A samo mjesto održavanja susreta sa piscem romana “Teuta”, gdje svaki kamen govori o različitim dramama kroz istoriju, služiće možda njemu kao podsticaj i inspiracija za nove knjige.

Tokom večeri autor će govoriti o njegovom stvaralaštvu, o svojim djelima u kojima se pretežno bavi mitom proizašlim iz antičkih vremena ovih prostora, o njegovom pokušaju da “oživi” ilirsku kraljicu Teutu, poznanstvu sa Ali Podrimjem i drugim albanskim piscima, njegovim poređenjem sa najpoznatijim albanskim piscem današnjice Ismailom Kadareom itd. Takođe sam autor kao i mlada pjesnikinja iz Ulcinja Flutur Mustafa pročitaće pjesme posvećene Podrimji povodom njegove smrti.

Miraš Martinović je izrazito svojstven autor u crnogorskoj književnosti, ali i u širim, regionalnim prostorima. Fascinacija antičkim temama, prošlošću Crne Gore, i udaljenim narodima i civilizacijama, rezultirali su serijom romana i poetskih zbirki kojima je nastojao iz zdenca vremena izmamiti drevne glasove i “pročitati” priče o onima koji su ovom zemljom hodili, a koje su sakrili vijekovi ili čak milenijumi.

 

Ulcinj - Trg od robova