Vim Venders – povodom 65. rođendana

 

Vim Venders
povodom 65. rođendana

 

U četvrtak 10. novembra u Crnogorskom narodnom pozorištu počeće filmski program pod nazivom Vim Venders – povodom 65. rođendana, koji CNP realizuje u saradnji s Gete institutom iz Beograda. U okviru ovog programa na sceni Studio CNP-a  10, 11. i 12. novembra biće prikazano 6 filmova legendarnog njemačkog reditelja: „Lisabonska priča“, „Nebo nad Berlinom“, Braća Skladanovski“, „Hotelska soba 666“, „Kad prošlost zakuca“ i „Pariz Teksas“. Svake večeri biće prikazana po dva filma sa početkom u 19 odnosno 21 sat. Ulaz za sve projekcije je slobodan.

U četvrtak 10. novembra na Sceni Studio u 19 sati biće prikazan film „Lisabonska priča“ a u 21 „Nebo nad Berlinom“.

U filmu „Lisabonska priča“ igraju Ridiger Fogler, Patrik Bahau, Vasko Sekveira… Režiser Monro ne uspijeva pri pokušaju da snimi nijemi crno -bijeli film o Lisabonu i poziva svog prijatelja Filipa Vintera da mu pomogne. Ovaj, međutim, stiže prekasno i zatiče samo započet film. Monro je nestao, a Vinter, fasciniran gradom i portugalskom pjevačicom odlučuje da čeka svog prijatelja i da na sopstvenu ruku potraži odgovarajuće šumove za film.

U 21 sat počeće film „Nebo nad Berlinom“. U filmu igraju Bruno Ganc, Solveij Domarten, Oto Zander… Jedan od anđela koji pruža utjehu stanovnicima Berlina osjeća potrebu da kao čovjek osjeti život, i ulazi u sferu zemaljskog, doživljava ljubav, čežnju, smrtnost. Vjerovatno najveći filmski uspjeh Vima Vendersa, predstavlja poruku ljubavi upućenu smislenosti, razmišljanje o ograničenosti ovozemaljskog bivstvovanja i posvetu „mitu Berlin“. Crno-bijele umjetničke sekvence snimljene 1986. godine prikazuju Berlin koga karakterišu ožiljci od rata i rane od podjele. Asocijativna struktura filma otvara prostor svijesti da se nalazite u vanvremenskom prostoru i ujedno u centru istorije, svijesti koju pokreće estetika raspada, simboli hladnog rata, dalja prošlost i romantični impulsi bjekstva supkulture.