XIII Međunarodni muzički festival A tempo – Program za poneđeljak 7. april 2014. godine

 

Muzicki centar-CNP

 
 

U ponedjeljak, 7. aprila sa početkom u 20 časova na Velikoj sceni crnogorskog narodnog pozorišta biće otvoren XIII Međunarodni muzički festival A tempo pod sloganom „Umjetnici i klaviri“.

Prve festivalske večeri na koncertu ću nastupiti jedan od najuspješnijih mladih pijanista današnjice,  proslavljeni makedonski umjetnik Simon Trpčeski.

Na programu će biti kompozicije: Tri Intermeca op.117 i Hendl varijacije, Johanesa Bramsa, Plemeniti i sentimentalni valcer, Morisa Ravela, kao i Dvije novelete, Noveleta na temu Manuela de Falje, Improvizacije i Tokata, Fransisa Pulanka.

 

Simon Trpceski 220Simon Trpčeski (1979) se afirmisao kao jedan od najznačajnijih pijanista današnjice. Sarađujući sa brojnim dirigentima, kao što su: Zinman, Dejvis, Mazel, Jurovski, Papano, Aškenazi, Ditua, Alsop, Dudamel, Petreko i Noseda…  Trpčeski konstantno nastupa sa najvećim svjetskim orkestrima, poput: Londonskog simfonijskog orkestra, Orkestra Londonske filharmonije, Kraljevskog Koncertgebau orkestra, Ruskog nacionalnog orkestra, Sankt Peterburške filharmonije, Roterdamske filharmonije, Njemačkog simfonijskog orkestra iz Berlina, Orkestra Sjevernonjemačkog radija iz Hamburga, Strazburške filharmonije, Kraljevske filharmonije iz Štokholma, Filharmonije Hong Konga.

Svoje izvanredno umijeće Simon Trpčeski je demonstrirao na resitalima širom svijeta: u Amsterdamu, Atlanti, Lisabonu, Hamburgu, Londonu, Milanu, Minhenu, Njujorku, Parizu, Pragu, San Francisku, Vašingtonu, Los Anđelesu, Tokiju, Torontu i Vankuveru. Takođe, ovaj umjetnik se bavi kamernim muziciranjem, a nastupao je na festivalima poput Aspena, Verbijea i Risera. Često sarađuje sa mladim muzičarima u Makedoniji.

Dobitnik je brojnih priznanja na međunarodnim takmičenjima u Velikoj Britaniji, Češkoj, Italiji, a 2003. godine je osvojio nagradu za mlade umjetnike koju dodeljuje Kraljevsko filharmonijsko udruženje. Godine 2002. diplomirao je na Fakultetu za muziku pri Univerzitetu Ćirilo i Metodije u Skoplju, a 2009. godine je dobio Državno odlikovanje Republike Makedonije.