Zagreb – Predstavljanje knjige „Kriza međunarodnog poretka 21. stoljeća“ Petra Popovića

 

 

Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske

i

Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore
„Montenegro“ Zagreb,

organizuju

PREDSTAVLJANJE KNJIGE:

 

Petar Popović
„KRIZA MEĐUNARODNOG PORETKA 21. STOLJEĆA“

 
 

 

Predstavljanje knjige će se održati 17. 2. 2015. godine u 19h u Crnogorskom domu u Zagrebu, Trnjanska cesta 35. 

Osma knjiga u biblioteci „LUČA“ -izdavači Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i Disput  Zagreb, uz pomoć Savjeta za nacionalne manjine.

O knjizi će govoriti: 

prof. dr. sc. DEJAN JOVIĆ;
prof. dr. sc. DRAGUTIN LALOVIĆ;
doc. dr. sc. ĐANA LUŠA;
mr.sc. BORNA ZGURIĆ i
doc. dr. sc. PETAR POPOVIĆ
 

„Pojam ‘međunarodni poredak’ postaje u teoriji međunarodnih odnosa predmetom znanstveno- teorijskih Petar Popovic - Kriza medjunarodnog poretka 21 stoljecarazmatranja tek nakon Drugog svjetskog rata. Razni teorijski pravci pokušali su empirijski i normativno objasniti karakter i prirodu kako suvremenog tako i drugih povijesnih oblika međunarodnog poretka-od realističkog pravca, koji je objašnjavao poredak kao sustav odnosa materijalne moći države, do liberalizma, koji je međunarodni poredak objašnjavao trgovinskom međuovisnošću država kroz međunarodnu organizaciju. Samo će jedan od teorijskih pravaca proniknuti u bit modernog međunarodnog poretka: racionalistički pravac, koji su utemeljili predstavnici ‘Engleske škole’ 60-tih godina 20-tog stoljeća…“   

PETAR POPOVIĆ je rođen u Zagrebu, 1982. godine, gdje je završio osnovnu školu i Privatnu klasičnu gimnaziju. Na američkom sveučilištu Webster University u Beču upisuje studij Međunarodnih odnosa gdje diplomira 2004. i magistrira 2006. Doktorirao je 2011. na Univerzi v Ljubljani. Na Dubrovnik International University- Libertas predaje kolegije Međunarodni odnosi, Svjetska politička povijest i Geopolitika. Kao vanjski suradnik FPZ u Zagrebu predaje kolegij Teorija međunarodnih odnosa. Predavao je na katedri međunarodnih odnosa  na Univerzitetu Donja Gorica u Podgorici. Autor je knjige Prijepori u teorijama međunarodnih odnosa (2012.). Od 2006. godine redovni je član Kraljevskog instituta za međunarodne odnose u Londonu.