Zagreb – Predstavljanje knjige „Saznanje i politika“ Ilije Vujačića

 

 

Nacionalna zajednice Crnogoraca Hrvatske i Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb, u Crnogorskom domu, Trnjanska c. 35, Zagreb  4. 3. 2015.godine, u 19h, organizuju predstavljanje sedme knjige biblioteke LUČA:  Ilija Vujačić „Saznanje i politika“- izdavači NZCH i Disput, Zagreb.

Ilija Vujacic - Saznanje i politika - naslovnaO knjizi i autoru govore:

prof. dr. sc. RADE KALANJ;
prof. dr. sc. ZORAN KURELIĆ;
prof. dr. sc. ILIJA VUJAČIĆ i
prof. dr. sc. DRAGUTIN LALOVIĆ- moderator

 

„Veza spoznajne i političke teorije rijetko je očigledna, često podrazumijevana, a najčešće neosvijetljena. U pitanju su mogućnosti i granice spoznaje političke ‘zbiljnosti’, kao i utjecaj vrijednosti i funkcija vrednovanja u ‘političkom saznanju i djelovanju’.

Knjiga Saznanje i politika pokazuje kako se u sklopu epohalne promjene, koja se odvijala od 15. do 18. vijeka, tradicionalno (antičko i srednjovjekovno) društvo preobra-žavalo u moderno, na temelju misaonih pretpostavki da se svijest i svijet mogu racionalizirati…“

 

ILIJA VUJAČIĆ je rođen u Tivtu, Crna Gora, 1953. godine. Gimnaziju je pohađao u Kotoru i Herceg Novom. Studirao je filozofiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i političke nauke na Fakultetu političkih nauka, gdje je magistrirao i doktorirao. Na istom fakultetu je zaposlen od 1981. gdje predaje Istoriju političkih teorija i Političke ideologije (na osnovnim studijama), Probleme i sporove u savremenoj političkoj teoriji i Američke političke ideje i institucije (na master studijama) i Teorijsko-epistemološke i metodološke pristupe u političkoj nauci (na doktorskim studijama).