Zajednički koncert Guolianga Hana i Ljubiše Jovanovića “Montenegro-China Meeting”

 

Zajednički koncert uglednog profesora iz Pekinga (Kina), Guolianga Hana i prof. Ljubiše Jovanovića sa FMU iz Beograda, pod nazivom Montenegro-China Meeting, održaće se 2o. novembra u Nikšiću i 21. novembra u Ministartvu kulture na Cetinju u 19h.

Koncert se realizuje uz podršku Prijestonice Cetinje, Muzičkog centra Crne Gore, Ambasade Republike Kine u Crnoj Gori i mnogih donatora koji su prepoznali značaj ovog događaja za našu sredinu.

 

Niksicko pozoriste

 

Prvi koncert u Nikšiću, održaće se u sali Nikšićkog pozorišta, u petak, 20. novembra 2015. godine, u 20 časova.

Nastupiće:

Han Guoliang, flauta (Kina)
Ljubiša Jovanović, flauta (Srbija)
Oleksij Molčanov, klavir  (Ukrajina – Crna Gora)

Program:

Georg Filip Telemann: Sonata u F-duru za flautu i klavir    Allegro – Largo – Allegro

Johan Sebastijan Bah: Sonata u g-molu za flautu i klavir, BWV 1020       Allegro – Adagio – Allegro

Volfgang Amadeus Mozart: Pet arija iz Čarobne frule, za dvije flaute

Petar  Iljič Čajkovski: “Arija Lenskog” iz opere Evgenije Onjegin, za flautu i klavir

Franc Dopler: Mađarska fantazija za flautu i klavir

Franc Dopler: Andante i Rondo, za dvije flaute i klavir

 

Niksic - snimak sa Bedema

 

Han GuoliangHan Guoliang je diplomirao na Centralnom Konzervatorijumu za muziku u Pekingu a master studije pohađao na Bostonskom Univerzitetu za umjetnost. Studirao je u klasi poznatog flautiste Žan-Pjera Rampala.

Redovno nastupa širom Evrope, u Sjedinjenim Američkim državama i Aziji. Sa Kineskim nacionalnim orkestrom je nastupao pod upravom renomiranih dirigenata kao što su Čarls Dutoit, Seiđi Ozava, Rostropovič.

Han Guoliang je angažovan kao profesor flaute na Centralnom Konzervatorijumu za muziku u Pekingu i prva flauta Kineskog Nacionalnog simfonijskog orkestra. Predsjednik je Kineske asocijacije flauta.

 

Ljubisa Jovanovic - 2Ljubiša Jovanović je diplomirao i magistrirao u Beogradu kod prof. Miodraga Azanjca. Usavršavao se u klasi prof. Chiristian-a Larde-a u Parizu. Nosilac je “Diplome Superieur de Concertiste” na L’Ecole Normal Superieur de Musique de Paris 1983. godine. Nakon toga ostvaruje dugogodišnju saradnju sa Aurele Nicolet-om, jednim od najvećih muzičara i flautskih pedagoga XX veka. Svirao je na svim značajnim festivalima u bivsoj Jugoslaviji, kao i u Francuskoj, Švajcarskoj, Kini, Italiji, Austriji, Nemačkoj, Rusiji, Rumuniji, Velikoj Britaniji, Alžiru, Finskoj, Danskoj, Ukrajini, Juznoj Africi, Norveškoj i Argentini.

Ljubiša Jovanović je osvojio Prvu nagradu za interpretaciju na “Internacionalnoj godišnjoj reviji kompozitora” u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu, 1992. i Beogradu 1998. godine, »Zlatni Beočug« za umetnička dostignuća, 1992. godine, Godišnju nagradu Udruženja muzičkih umetnika Srbije, iste godine, kao i nagradu Beogradskog fonda za kulturu za najbolje koncerte u Beogradu 1987.,1989., 1991. i 1992. god. Dobitnik je Zlatne medalje povodom 75 godina od nastanka Beogradske filharmonije (1998.) i Srebrne medalje Univerziteta umetnosti za dostignuća u unapređenju nastave (2000.), kao i Aprilske Nagrade Grada Beograda za 2008. godinu. Nosilac je najvišeg prosvetiteljskog priznanja, Svetosavske nagrade, za poseban doprinos razvoju obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji u 2009. godini.
Stalni je član “Ansambla za novu muziku” i tria “Anima”. Kontinuirano sarađuje sa pijanistom Aleksandrom Serdarom, violončelistkinjom Sandrom Belić, gitaristkinjom Verom Ogrizović… Vodio je majstorske kurseve u Nemackoj, Argentini, Italiji, Ukrajini, Norveškoj, Kini, Juznoj Africi, Rumuniji, Hrvatskoj, Crnoj gori i Srbiji.

Neki od najvećih flautista našeg vremena nastupali su sa Ljubišom Jovanovićem: Aurele Nicolet, Irena Grafenauer, Emmanuel Pahud, Michel Debost, Christian Larde. Njegovi snimci nalaze se na više od 50 CD izdanja. Tokom više od 30 godina umetnićke aktivnosti, premijerno je izveo oko 60 koncertantnih, solističkih i kamernih kompozicija srpskih autora.

Ljubisa Jovanovic je 25 godina radio kao solo flautista Beogradske opere i baleta (1978-’88), Simfonijskog orkestra Radio Televizije Srbije (1988-’89.) i Beogradske filharmonije (1989-2004.). Na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu je zaposlen od 1993. god., sada u zvanju redovnog profesora flaute. U istom zvanju je od 1996. godine stalni saradnik Muzicke Akademije Univerziteta Crne Gore. Od 2002. do 2009. godine je bio prodekan za umetničko – naučni rad na FMU. Osnivač je i predsednik Profesionalnog ansambla FMU Camerata Serbica, nastalog 2004. godine. Od 2010. godine je umetnicki rukovodilac i dirigent ansambala “Lola klasik”.

 

Oleksej MolcanovOleksij Molčanov je Srednju muzičku školu završio u Kijevu (Ukrajina) u klasi doc Lidije Šur. Kijevski Državni Konzervatorijum i postdiplomske studije završio je 1986.g. u klasi prof. Aleksandra Snegirjova i Vladimira Vinickog. U toku školovanja osvajao je nagrade kao klavirista, od kojih je značajno pomenuti nagradu na takmičenju „Lisenko“ u Lavovu 1984.g. Dobitnik je Specijalne nagrade za izvođenje obavezne kompozicije na I takmičenju „Rahmanjinov“ u Moskvi, 1983.g. Već kao student započeo je aktivnu koncertnu djelatnost kao solista i kao kamerni muzičar u Ukrajini, Rusiji i Njemačkoj.

Po završetku studija, uspješno se bavi pedagoškim radom uporedo sa koncertiranjem. Resitale je izvodio u Švajcarskoj, na turnejama po Ukrajini i Libanu i koncertirao sa brojnim orkestrima – Filharmonije Cerkasi, Lavov, Dnjepropetrovsk i Filharmonija mladih Harkov. Ostvario je niz snimaka za Državnu Radio i Televiziju Ukrajine. Sarađivao je sa Savezom kompozitora Ukrajine na projektima savremene muzike. Od 1995. je živeo u Srbiji gdje nastavlja umjetničku djelatnost uspješnim koncertima u Nišu, Negotinu, Kragujevcu, Zaječaru. Kao solista otvarao je sezone u Niškoj filharmoniji. Posebno su zapaženi nastupi na „Mokranjčevim danima“ i na „Nimusu“.1999. dolazi u Crnu Goru a od maja 2000.godine je zapošljen na MA na Cetinju. Svoj umjetnički angažman nastavlja na svim značajnijim scenama u zemlji nastupajući sa gotovo svim velikim umjetnicima ostvarivši značajne projekte u kulturi. Nastupao je na festivalima: „Espressivo“, „Grad-teatar Budva“, „KotorArt“, „A Tempo“, „Montenegro Music Festival“, „DEUS“. Vanredni je profesor  je na Muzičkoj akademiji na Cetinju za predmet Korepeticija.