Pismo srpskog patrijarha Mojsija Rajovića Čurle
kapetanu Vukoti Vukašinoviću (pretku Vukotića) 1714. g.
pred napad Numan paše Ćuprilića na Crnu Goru

 

Mojsije, po milosti božijoj arhiepiskop pećski i patrijarh srpski, kapetanu Vukoti Vukašinoviću. Neka je mir i blagoslov s Vama. A potom da znate kako po milosti Boga i srećnog   sultana bismo određeni na ovo sveto mesto srpskog patrijarha da dopuštenjem božjim pasem i upravljam stadom preporučenim mi od Boga, i zato pođosmo u Bosnu i Hercegovinu da u duhu hrišćanskom spasavamo narod. Obiđosmo svu Bosnu i Hercegovinu Kako uđosmo, ne mogasmo podnositi suze i jadikovanja hrišćanskih duša od vašeg zla, koja ste počinili svojoj braći hrišćanima i činite im ih, pljačkate ih i lišavate životnoga i prosipate hrišćansku krv: pola Hercegovine ste opljačkali. Kakva je to vaša snaga? Kakav je to vaš način, da nikoga ne ostavljate na miru na njegovoj očevini Ne znate da je i Bogu dotužilo vaše zlo, kao i ljudima, da će se i Bog razljutiti na vas i poslati svoj gnjev, razoriti i ubiti vas, da vam se neće znati ni rod ni dom. Ko ste vi da vodite rat sa jednom premoćnom carevinom, u kojoj ste? Zato vam pišem i govorim to svoj pokrajini, da prestanu s tim rđavim radom i da se potčine srećnom sultanu, da svak mirno ostane na svome domu, da ne dosađuju rođacima i braći svojoj niti da na se navlače zlo, koje ne podnose. Ovo vam pišem i učim vas za vaše dobro. Ako tako budete radili, uradićete dobro za vas, a ako ne poslušajte znajte da ću baciti na vas teško prokletstvo sa zborom koji mi je Bog dao s vladikama, kaluđerima i sveštenicima i narediću u svoj mojoj jurisdikciji da vas Gospod Bog istraži, i ne da ću vam jedan ili dva puta pšoslati prokletstvo, nego i svakog meseca, te se neće znati od vas ni rod ni dom.

Uradite kako vas učim i idite paši; ne mešajte i nas u zlo bez zla.

Sada vas ne proklinjem nego vas učim, da ako ne poslušate, bacićemo teško prokletstvo na vas i otpišite nam ukratko da znamo za svaku stvar. Tako znaj i neka je s vama mir Hristov. Amin.

 

Crna Gora u doba vladike Danila - naslovnaCrna Gora u doba vladike Danila - 1Crna Gora u doba vladike Danila - 2Crna Gora u doba vladike Danila - 3Crna Gora u doba vladike Danila - 4Crna Gora u doba vladike Danila - 5

 
 

 

Tagovi: , , ,

 
 

Kalendar

May 2019
M T W T F S S
« Apr    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031