Kako su Evropljani “brendirali” Crnogorce

Dokumenti iz crnogorske nacionalne istorije

 

Vladimir Jovanović
Kako su Evropljani “BRENDIRALI” Crnogorce

„Crnogorski levor“ i „Amaro Montenegro“ nijesu bili jedini poznati proizvodi Montenegro oznake

Zaštitna lica na zapadnoevropskoj robi široke potrošnje početkom 20. vijeka – Crnogorke i Crnogorci na pakovanjima cigareta i čokolada. Manje poznata stvar, zar ne?

Brend je pojam kojim se označava prepoznatljiva oznaka ili ime nekog proizvoda. Obično podrazumijeva i kvalitet. A nas su brendnirali još 1873. kada je za potrebe Crnogorske vojske kompanija Leopolda Gasera iz Austrije izradila i dostavila Ministarstvu vojnom oko 7.000 levora, pa 1903. još oko 20.000 komada. Ovi “kolutaši“ razornog kalibra 11,2 mm su nazvani “Gasser Montenegrin Revolver M1870/74“ a poboljšana verzija iz 1880. “Montenegrin Revolver Model M1880“. Prodavani su trećim zemljama sa žigom-natpisom “Vero Montenegro“.“Crnogorski levor” sa žigom “Vero Montenegro”

U Italiji (Bolonji) je 1885. proizvedeno i danas veoma popularno žestoko piće “Amaro Montenegro“.

Kompanija “W.& F. Faulkner Ltd.“ iz Londona je 1902. dizajnirala i proizvodila “Grenadier Cigarettes“ (“Grenadirske cigarete“) na čijem je omotu naslikan Montenegrin policeman (Crnogorski policajac).

“Grenadier Cigarettes“

Sa crnogorskom zastavom i zgradom Dvora na kutiji su lansirane i cigarete “Montenegro“.


”Montenegro“, duvan sa crnogorskom aromom

Omot pakovanja francuske čokolade brendiran je dinastijom Petrović-Njegoš. Čokolada “Guérin Boutron” je prodavana sa likovima kneginje Milene (Princesse de Monténégro), prijestolonasljednika Danila (“Prince héritier de Monténégro“) i princa Mirka (“Pce. Mirko, héritier de Monténégro“).
Francuske čokolade sa likovima
dinastije Petrović-Njegoš na omotima