Nikšić – Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra

 

 

 

U poneđeljak, 29. januara sa početkom u 20 časova u Nikšiću, u Sali Nikšićkog pozorišta će nastupiti Crnogorski simfonijski orkestar.

Pod upravom maestra Grigorija Kraska  u prvom dijelu koncertne večeri biće izveden Koncert za violinu i orkestar broj 2 u h-molu Nikola Paganinija, dok će u drugom dijelu orkestar interpretirati Simfoniju broj 10 u e-molu Dmitrija Šostakoviča.

U Paganinijevoj kompoziciji solističku dionicu će tumačiti istaknuti mađarsko ruski violinista Graf Murža pobjednik X Međunarodnog takmičenja Čajkovski.

Okarakterisan kao jedan od najtalentovanijih mađarsko-ruskih violinista svoje genera­cije GRAF MURŽA diplomirao je i magistrirao na Konzervatorijumu u Moskvi. Post­diplomske studio je završio i na Kraljevskoj akademiji za muziku u Londonu.

Bio je pobjednik brojnih međunarodnih takmičenja (Demidov u Jekaterinburgu, X Međunarodnog takmičenje Čajkovski u Moskvi, Žak Tibo u Parizu, a kao šesnaestogo­dišnjak je bio laureat prestižnih takmičenja N. Paganini u Đenovi i Viana da Mota u Li­sabonu). Od 1990. koncertira kao kamerni muzičar, na resitalima i kao solista sa sim­fonijskim orkestrima u Rusiji, Francuskoj, Holandiji, Belgiji, Švajcarskoj, Mađarskoj.

Izdao je tri CD-a za Harmonia Mundi.

Godine 2004. dobio je priznanje Istaknuti umjetnik Rusije.

Angažovan je kao profesor na Konzervatorijumu Čajkovski u Moskvi.

Svira na violini Santino Lavazza Milano iz 1707.