Osmi dan 27. izdanja Kotorskog festivala pozorišta za djecuOsmi dan 27. izdanja Kotorskog festivala pozorišta za djecu koji je dio ovogodišnjeg KotorArt festivala obilježili su brojni programi.

Na Ljetnjoj pozornici je u okviru glavnog pozorišnog programa izvedena predstava Pozorišta “Boško Buha“ iz Srbije pod nazivom “Pitam se, pitam, koliko sam bitan?”. Karte za predstavu po tekstu Erlenda Lua, a u režiji Jane Mariči, rasprodate su već tokom jutra, a publika će imati prilike da je pogleda i danas u 21:30h. U predstavi igraju: Stefan Bundalo, Aleksandar Milković, Teodora Ristovski, Miloš Vlalukin i Jelena Trkulja. Erlend Lu, čuveni norveški savremeni pisac i jedan od omiljenih pisaca domaće čitalačke publike, napisao je i serijal knjiga za djecu čiji je glavi junak vozač viljuškara Kurt. U ovoj priči, Kurt je, zbog visokog društva u kojem se kreće, postao nesiguran u sebe, i sa svojim malim sinom polazi u potragu za svojim velikim djelom koje će mu pomoći da i on postane važan u svom okruženju.

U Kulturnom centru “Nikola Đurković”, u okviru edukativno-teorijskog programa, u 18h je biti organizovan okrugli sto na temu “Pozorište za djecu i mlade u funkciji socijalnih promjena, a na Trgu od oružja je tokom osmog festivalskog dana izveden plesni performans Infinity Dance grupe iz Kotora, kao i program “Rukom želimo Sunce taknuti” NVU “Djeca Tivta” i Dječijeg saveza Podgorice.

Na Pjaci od kina, u okviru književnog programa, upriličena je u promocija knjige “Upoznajte Akiko”, autora Stefana Tićmija, a moderatorka je bila Maja Grugurević.

Danas će  u dva termina – u 18h i 20h u Kulturnom centru “Nikola Đurković” biti izvedena predstava “Feral” Teatra Tortoise in a Nutshell i Pozorišta Cumbernauld iz Škotske. Ross MacKay reditelj je ove predstave, a glumci su: Arran Howie, Ross MacKay, Alex Bird, Jim Harbourne i Matthew Leonard. Inovativna predstava koja kombinuje lutkarstvo, manipulaciju objekata, imersivne zvučne pejzaže i multimedijalnu tehnologiju, Feral sadrži zajednicu pod mikroskopom i detaljno je analizira pred samom publikom. Džo se prisjeća doma iz svog djetinjstva i prati njegovo putovanje od idiličnog grada na obali do zajednice zahvaćene anarhijom. Kao mješovita umjetnička forma, Feral besprekorno spaja film i izvedbu uživo. Vještom manipulacijom lutaka izvođači oživljavaju maleni svijet, istovremeno stvarajući animaciju uživo, praćenjem svakog njegovog daha digitalnom kamerom.

Na Pjaci od kina će u okviru programa dječijeg scenskog stvaralaštva danas u 19:30h i 20:30h biti izvedene predstave “Mali, a u ulozi velikih – Gospođa ministarka” i “Kameleon” koje su pripremila djeca iz OŠ “Lovćenski partizanski odred” sa Cetinja.

“Veče sa Alisom”, program Plesnog studija “Alisa” iz Kotora biće izveden u 21h na Trgu od oružja, dok se “u komšiluku”, na Trgu Sv. Tripuna u istom terminu organizuje koncert Međunarodnog orkestra mladih muzičara sa solistima, pod nazivom “Deset godina muziciranja”. Ovaj program dio je Festivala gudača u okviru KFPD-a 2019.

Još drugih programa pripremljeno je za deveti dan festivala, a kompletan program sa satnicom može se naći na sajtu www.kotorskifestival.me.

Ovogodišnji, 27. po redu, Kotorski festival pozorišta za djecu obilježiće čak 24 igranja u okviru pozorišnog programa. Tokom 12 festivalskih dana u ovom dijelu programa biće izvedeno 16 predstava od kojih 12 premjernih i 4 revijalne.

Ovim se 27. izdanje Kotorskog festivala pozorišta za djecu, pod sloganom PUT NA MJESEC, predstavlja od 1. do 12. jula sa ukupno 109 programom. Okupljeni su umjetnici, izvođači i kreativci sa svih strana svijeta, čak 19 zemalja i to: Norveška, UK – Škotska, Španija, Njemačka, Holandija, Mađarska, Hrvatska, Turska, Srbija, Crna Gora, Izrael, Bosna i Hercegovina, Ukrajna, Luksemburg, Austrija, Rusija, Bugarska, Italija…

DRAGI NAŠI ASTRONAUTI, ZALJUBLJENI U POZORIŠTE I PUTOVANJA SVEMIROM OD IGRE I UMJETNOSTI, DOĐITE DA I OVOG LJETA UŽIVAMO NA KOTORSKOM FESTIVALU POZORIŠTA ZA DJECU I ZAJEDNO OTPLOVIMO NA MJESEC!   DOBRODOŠLI!