Otvaranje izložbe Godine prkosa i ponosa, povodom jubileja 80 godina od Trinaestojulskog ustanka 1941. godine


Otvaranje izložbe Godine prkosa i ponosa, povodom jubileja 80 godina od Trinaestojulskog ustanka 1941. godine, biće upriličeno u petak 9. jula, sa početkom u 19h, u holu Gradskog parlamenta.

Izložbu realizuje Matica crnogorska u saradnji sa Nacionalnom zajednicom Crnogoraca Hrvatske i Sekretarijatom za kulturu i sport Glavnog grada, u okviru manifestacije Podgoričko kulturno ljeto, a pod naslovom Godine prkosa i ponosa 13. jul 1941-2021.

Postavku izložbe čine dvadesetdva panoa ilustrovana fotografijama i dokumentima, sa pratećim tekstom i legendama. Izložba je urađena na crnogorskom i engleskom jeziku. Pripremljen je i ilustrovani katalog sa namjenskim tekstom istoričara dr Adnana Prekića, takođe u dvojezičnom formatu.

Kako bi bila što pristupačnija građanima i posjetiocima našeg grada u ljetnjem periodu, izložba će biti postavljena i na otvorenom, na Trgu nezavisnosti. 

Autori izložbe Godine prkosa i ponosa 80 godina  13. jula 1941-2021. su pored pomenutog profesora Prekića, istoričarka Jadranka Selhanović, Ivan Ivanović – generalni sekretar Matice crnogorske i Danilo Ivezić – predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske. Izložbu i katalog je dizajnerski uredila Suzana Pajović.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


16 + seventeen =