Petrovac – Međunarodni projekat „Etno lab“

Od 10. do 16. decembra 2018. godine u Petrovcu na Moru realizovaće se međunarodno multidiciplinarno sistematsko terensko istraživanje i proučavanje muzičke i plesne tradicije i običaja Paštrovića, pod nazivom „Etno lab“. Ovaj projekat drugu godinu zaredom organizuje Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ iz Petrovca na Moru. Projekat su podržali Opština Budva, HG Budvanska rivijera i Turistička organizacija opštine Budva, dok je pomoč pružila i JU Muzeji i galerije Budve.

            Na projektu „Etno lab“ će učestvovati više referentnih etnomuzikologa, etnokoreologa, etnologa i antropologa, kao i drugih stučnjaka i istraživača u domenu kulturne baštine, koji žive i rade u Crnoj Gori,  Srbiji i Bosni i Hercegovini. U toku trajanja projekta, učesnici će obići više paštrovskih lokaliteta zarad upoznavanja sa tradicijom i baštinom ovog kraja i intervjuisanja lokalnog stanovništva. Kao i prošle godine, očekuje se da će rezultati istraživanja afirmisati bogatu i reprezentativnu nematerijalu kulturnu baštinu Paštrovića, kojoj i pored dosadašnjih saznanja i rezultata, tek predstoji multidisciplinarno naučno izučavanje i valorizacija.

            Prošlogodišnji „Etno lab“ je održan od 6. do 10. decembra 2017. godine, i tokom projekta je  intervjuisano dvadesetak mještana i snimljeno je oko 120 GB audio i video građe.

Fotografija napravljene tokom trajanja ovog projekta 2017. godine.