Počinje prvi interdisciplinarni projekat Narodnog muzeja Crne Gore – “OSMICE”

 

 

Narodni muzej Crne Gore najavljuje početak svog prvog interdisciplinarnog projekta pod nazivom “Osmice”.
Utorak, 31. jul, 12h, CGU “Miodrag Dado Đurić”.

 “OSMICE” su prvi interdisciplinarni projekat Narodnog muzeja Crne Gore u kojem učestvuju sve četiri muzejske jedinice: Istorijski, Umjetnički, Etnografski i Arheološki muzej. Projekat će se sastojati od niza predavanja i projekcija koji će se priređivati svakog mjeseca do kraja godine, čime će se kroz dvanaest događaja obilježiti važni datumi iz crnogorske i svjetske istorije vezani za godine sa osmicom na kraju.

Projekat će započeti Istorijski muzej i to predavanjem dr Bobana  Batrićevića koji će govoriti  o  Crnoj Gori i Berlinskom kongresu, u utorak, 31. jula u 12h, CGU “Miodrag Dado Đurić”.  

Berlinski kongres jedan je od važnijih događaja XIX vijeka. Sazvan prevashodno zbog revidiranja odluka San Stefanoskoga mirovnoga ugovora nakon rata između Ruskoga i Osmanskoga Carstva u kojem je Rusija stekla ogroman uticaj na Balkanu, Berlinski kongres rješavao je i situaciju nastalu usljed izbijanja tzv. Velike istočne krize, kad su Crna Gora i Srbija povele rat s Osmanskim Carstvom. Kongres je trajao od 13. juna do 13. jula 1878. godine i njime je predsjedavao njemački kancelar Oto fon Bizmark. Mnogi istoričari smatraju da je Berlinski mirovni ugovor samo odložio sukobe koji su se odigrali početkom XX vijeka, jer su apetiti većine njegovih potpisnica bili nezadovoljeni, zato ćemo u utorak  sa različitih aspekata govoriti o ovoj interesantnoj temi. – rekla je rukovoditeljka Istorijskog muzeja, Ljiljana Karadžić.

Koordinatori projekta: Vukan Ražnatović i Filip Kuzman (Istorijski muzej Crne Gore) 

Boban Batrićević rođen je na Cetinju 1988. godine. Zapošljen je na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost. Nedavno je objavio monografiju »Bog našeg nacionalizma« u kojoj se bavi recepcijom, reinterpretiranjem i korišćenjem Njegoševa lika i djela u propagandi i političkom diskursu vlasti u Crnoj Gori od 1851. do 2013. godine. Navija za »Lovćen«, slab je na rock’n’roll i Danila Kiša.