Podgorica, galerija „Centar“ – Izložba skulptura Matije Radovića

 

 

U utorak, 28. marta 2017. godine, sa početkom u 20 časova u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u galeriji „Centar“ biće otvorena izložba skulptura Matije Radovića pod nazivom „Estetika forme i oblika (drvo, plod, list)“.

Matija Radović je rođen 1987. godine u Podgorici.  2014. godine je završio osnovne studije, odsjek vajarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti Cetinje a 2016. završio je i specijalističke studije, odsjek vajarstvo, u klasi profesora Predraga Milačića na istom fakultetu. Izlagao je na studentskim izložbama i studijski boravio u SAD. Prvu samostalnu izložbu imao je u Baru, u galeriji „Velimir A.

Leković“ 2016. godine.

U katalogu izložbe istoričarka umjetnosti Milica Bezmarević je, između ostalog, zapisala: „Idejno polazište kod Radovića je neki naturalistički motiv, obično list, plod, pupoljak. Daljim, suptilnim promišljanjem, shodno vlastitim stvaralačkim preokupacijama, autor odabrani motiv umjetnički otkriva, budi u njemu sva ona pritajena značenja, u smislu njegovog vizuelnog sadržaja, i konačno, u kamenu, skulptorskim jezikom na nov način artikuliše i likovno osvješćuje.

Autor je, naime, taj koji vlastitim senzibilitetom izvlači sve one esencijalne estetske i vizuelne sadržaje odabranog motiva, a koje dalje, u kamenu, prevodi u jezik skulpture..“

Izložbu, koja se može pogledati u galeriji „Centar“ narednih mjesec dana, otvoriće Milica Bezmarević, istoričarka umjetnosti.

 

ZA VIŠE INFORMACIJA O UMJETNIKU I NJEGOVOM STVARALAŠTVU
KLIKNITE NA NASLOVNU STRANU KATALOGA

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


1 × five =