Podgorica – Izložba “Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV i XVI vijeka”


Matica crnogorska i Glavni grad Podgorica

u saradnji sa

Gimnazijom „Slobodan Škerović“ iz Podgorice

predstavljaju projekat namijenjen crnogorskim školama

Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV i XVI vijeka

– izložba –

Matica crnogorska je prošle godine u saradnji sa Ministarstvom kulture i Glavnim gradom Podgorica realizovala izložbu Crnogorsko ćirilsko štamparstvo, povodom jubileja 525 godina od štampanja Oktoiha prvoglasnika  (Crnojevića štamparija) i 500 godina od štampanja Psaltira i Služabnika (prvih knjiga iz štamparije Božidara Vukovića Podgoričanina). Ova zapažena izložba predstavljena je u više crnogorskih gradova ali i u glavnom gradu Bugarske – Sofiji, đe je u saradnji sa Bugarskom akademijom nauka bila izložena u Nacionalnoj biblioteci, povodom obilježavanja 150 godina Bugarske akademije nauka.

Samo par decenija nakon Gutenberga, crnogorska dinastija Crnojevića osniva prvu štampariju na Balkanskom poluostrvu i prvu državnu štampariju u Evropi. Inkunabule iz Crnojevića štamparije i knjige iz štamparije vojvode Božidara Vukovića Podgoričanina, predstavljaju prvorazredni simbol crnogorske nacionalne kulture, identiteta i samosvijesti. Ovim projektom se našim učenicima približavaju dometi i civilizacijska dostignuća crnogorskog ćirilskog štamparstva XV i XVI vijeka. Izložbu čini 6 bogato ilustrovanih panoa sa pratećim tekstom.

U programu učestvuju Ana Medigović, sekretarka za kulturu i sport Glavnog grada, Zoja Bojanić Lalović, direktorica Gimnazije i Dragan Radulović, predśednik Matice crnogorske.

Program će biti održan u Gimnaziji „Slobodan Škerović“ u Podgorici, u četvrtak 15. oktobra 2020, s početkom u 10 časova.


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


sixteen + eighteen =