Podgorica – Izložba slika Lidije Nikčević

 

Centar savremene umjetnosti - logo

 
 

U četvrtak, 13. oktobra sa početkom u 20 časova u Perjaničkom domu na Kruševcu biće otvorena izložba slika Lidije Nikčević iz ciklusa „Estetika urbanog ambijenta“.

Lidija Nikčević je rođena 1992. godine u Nikšiću. Osnovni i postdiplomski-specijalistički studij slikarstva na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju završila je 2015. godine u klasi profesora Branislava Bana Sekulića. Trenutno je na dvogodišnjim magistarskim studijama na istom fakultetu, u klasi profesora Ratka Odalovića. Imala je četiri samostalne izložbe, a učestvovala je na više kolektivnih izložbi, likovnih kolonija i projekata. Dobitnica je brojnih stipendija, nagrada i priznanja.

Izložbu će otvoriti Nataša Nikčević, istoričarka umjetnosti koja je u predgovoru kataloga izložbe, između ostalog, zapisala: “… u slikama Lidije Nikčević geometrizovani oblici koji se čitaju u uobličavanju zgrada samo su naznake neke metafizičke hladnoće i pustoši. U sintaksi veliku ulogu ima akrilik boja, igra svjetlosti i kontrasti da bi se sugerisali opustošeni prizori grada koji je noću rijetko osvijetljen. To nije konkretan grad ali je slikarka učinila da on postane prepoznatljiv. Svaki konstitutivni element slike konstruiše svoj prostor čak kada na slikama ima ljudi. Oni su tu više kao posmatrači, lišeni uzbuđenja.“

 

ZA VIŠE INFORMACIJA O UMJETNIKI I NJEGOVOM STVARALAŠTVU
KLIKNITE NA NASLOVNU STRANU KATALOGA

lidija-nikcevic-katalog-naslovna

 
 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


eight − two =