Podgorica – Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestraKoncert pod nazivom „Muzika naših prijatelja” koji Muzički centar  Crne Gore organizuje u saradnji sa Ambasadom Rumunije biće upriličen u petak, 29. marta 2019. godine, sa početkom u 20 časova, na Velikoj sceni CNP-a.

Na koncertu će nastupiti Crnogorski simfonijski orkestar, gostujući dirigent iz Rumunije – maestro Julijan Rusu, kao i istaknuti rumunski violinista Bogdan Kostake. Repertoar inspirisan rumunskim muzičkim idiomom uključiće ostvarenja kompozitora: Teodora Rogalskog, Ćiprijana Porumbeskua, Konstantina Dimitreskua, Žorža Eneskua, Grigorasa Dinika, kao i „Rumunske narodne igre“ mađarskog autora Bele Bartoka.

JULIAN RUSU započeo je muzičko obrazovanje u devetoj godini (u Sučavi) odabravši klarinet kao glavni instrument. Obrazovanje je nastavio u srednjoj muzičkoj školi Oktav Banćila u Jašiju u klasi Joana Mikua i na Fakultetu muzike u Brašovu u klasi Dumitrua Sapkua i Daniela Teodorua. Specijalizirao je dirigovanje na Državnom univerzitetu za muziku u Bukureštu kod Kristiana Brankuša.

Pohađao je brojne majstorske kurseve dirigovanja i imao privilegiju da studira sa jednim od najvećih svjetskih dirigenata, maestrom Serđuom Komišonom. Godine 2011. stiče zvanje doktora muzike (orkestarsko dirigovanje) na temu Tradicija dirigovanja u Rumuniji, stil, koncept, kreativni duh.

Kao solista ili dirigent nastupao je u: Bugarskoj, na Kipru, u Južnoj Koreji, Njemačkoj, Izraelu, Italiji, Japanu, Kuvajtu, Španiji, Švedskoj, SAD-u i Mađarskoj. Dirigovao je filharmonijskim orkestrima Arada, Azijskom filharmonijom (Busan – Južna Koreja), filharmonijama Bakaua, Botošanija, Brašova, orkestrima nacionalnih radija Atine, Kipra, Kišinjeva, Krajova, operskim orkestrima Gruzije, Jašija, Oradea, Pitešija, Ploeštija, kamernim radijskim orkestrima iz Bukurešta, Ramniku Valčea, Sibinja, Trgovišta, Targu Mureša, Temišvara, kao i orkestarima i kamernim ansamblima osnovanim na njegovu ličnu inicijativu.

Julian Rusu je vanredni profesor klarineta i duvačkog orkestra na univerzitetima u Brašovu, Jašiju i Trgovištu. 

BOGDAN KOSTAKE je sa sedam godina imao solistički debi sa Filharmonijom Brašova. Učio je violinu kod Oktaviana Ratiua i Ilariona Jonesku-Galatija u Brašovu, i u Bukureštu sa Valerijem Rogačevim. Kao stipendista Kraljevske muzičke akademije u Londonu radio je pod mentorstvom Remusa Azojteja, a trenutno studira na Fakultetu za muziku Transilvanija u Brašovu sa Alinom Naunćef. Kostake je nagrađen na preko 30 državnih i međunarodnih takmičenja, uključujući prve nagrade na međunarodnim takmičenjima kao što su: Pamti Eneskua, Paul Konstantinesku (Rumunija) i Monterosa Kavai (Italija).

Održao je brojne resitale i koncerte kamerne muzike u Rumuniji, Velikoj Britaniji, Italiji, Francuskoj, Mađarskoj i Nemačkoj. Nastupao je kao solista sa filharmonijama Brašova, Arada, Ramniku Valčea, Filharmonijom Svjetskog mira, Londonskim orkestrom Kraljevske akademije, Operom Brašova i orkestrom Bukureštanska sinfonija, i pod vođstvom eminentnih dirigenata: Ser Kolin Dejvisa, Justusa Franca, S. Pauca, I. Galatija, I. Kuretija, F. Totana, itd. Bio je koncertmajstor CEI Međunarodnog omladinskog orkestra, gostujući koncertmajstor Operske kuće Brašova i Filharmonije Arada, a od 2016. godine je koncertmajstor Filharmonije Svjetskog mira  i Filharmonije iz Hamburga.