Premijera predstave “Mizantrop”, rediteljke Ane Vukotić izvedena na festivalu “Ohridsko ljeto”

 

Premijera predstave “Mizantrop”, rediteljke Ane Vukotić u produkciji Teatra komedija iz Makedonije

О ljubavi čovjekomrsca ili o mržnji čovjekoljupca

 

Premijera predstave “Mizantrop” po tekstu Žana Batista Poklena Molijera i u režiji naše rediteljke Ane Vukotić premijerno je izvedena 9. jula 2018. godine, na festivalu “Ohridsko ljeto” u Makedoniji. Ova ozbiljna komedija, svježe čitanje Molijera rediteljke Vukotić, predstavlja uvid u ljudsku dušu savremenika iz perioda kada je napisana u 17. vijeku. Istovremeno, predstava je i magnetna rezonanca vremena u kojem živimo.

Po riječima dramaturga Darka Jana Spasova, putovanje na koje vas vodi autorska ekipa i glumci je kao gledanje u igri sjene. Ako se kaže da je prva linija linija sjene, ovaj mizantrop podvlači liniju i postavlja ontološko pitanje: što je sigurniji način – umjerena laž ili ozloglašena istina, postavljajući pitanje u kojem od ova dva izbora leži spas čovjeka i da li uopšte postoji prava istina. On se pita da li će eufemizmi modernog ultra-hiper-orto-onto čovjeka promijeniti liniju njegove sjene, ako umjesto slatkih laži počne govoriti o stvarnim stvarima, onakvim kakve jesu.

Istovremeno, ovo je i dramaturški lov za čovjekomrsca u predstavi – je li to Alsest ili Oront, ili možda Selimena, Arsinoja…? Alsest i Filint, Arsinoja i Selimna, i svi likovi u ovoj tragikomediji su dramaturško bipolarni, podijeljeni između straha i strasti, razuma i srca. Ponekad ove borbe i ovaj bipolarni poremećaj mogu biti zabavno smiješne, a možda u tome leži i lijek i spasenje. Smijeh – čak i gorak, spasiće nas. Ali pažljivo s budućnošću jer će sjena modernog čovjeka i ovako i onako stići do vrata pakla.

Dramaturg ove predstave je Darko Jan Spasov a pored Vukotićke koja potpisuje režiju, autorski tim čine crnogorski umjetnici: koreografkinja Sonja Vukićević, scenografkinja Jelena Tomašević, kostimografkinja Lina Leković a kompozitor Aleksandar Radunović – Popaj. U predstavi igraju: Atanas Atanasovski, Aleksandar Mihajlovski, Stole Micov, Mirjana Popovska  Ristov, Magdalena Rizova Ćernih, Žaklina Petrovska Miljanovska, Ilija Ilioski, Žarko Dimoski, Viktor Arsov, Erdoan Maksut.