Razgovori i radionice na 3. Podgorica film festivalu

 

 

Razgovor sa Milošem Mišom Radivojević i Miloradom Marinovićem

6. decembar u 12 časova, KIC “Budo Tomović” sala DODEST

U okviru pratećeg programa Podgorica film festivala organizovan je razgovor sa rediteljem Milošem Mišom Radivojevićem i Miloradom Marinovićem sa nacionalne kineske televizije. Razgovor će voditi filmski reditelj Branko Baletić i direktor Crnogorske kinoteke Andro Martinović. Govoriće se o filmskom stvaralaštvu Radivojevića kao i o nagradi “Kino – oko” dok će Marinović prenijeti svoja iskustva u radu na nacinalnoj kineskoj televiziji TV – CCTV.

Miloš Miša Radivojević je televizijski i filmski reditelj i bivši profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju. Režirao je 18 filmova a napisao scenario za devet. Filmovi po kojima se pamti, između ostalih, su: “Una”, “Živeti kao sav normalan svet”, “Dečko koji obećava”, “Snovi, život, smrt Filipa Filipovića”, “Kvar”. Njegov posljednji film “Kako su me ukrali Nemci” je djelimično baziran na autentičnim detaljima iz Radivojevićevog djetinjstva. Na ovogodišnjem Podgorica film festivalu primio je nagradu za doprinos filmskom stvaralaštvu “Kino – oko” koje dodjeljuje Crnogorska kinoteka.

Milorad Marinović živi i radi u NR Kini od 1994. godine. Organizovao je i pomagao nastupe umjetnika sa prostora bivše Jugoslavije u Kini kao i plasman jugoslovenskih filmova u Kini ali i gostovanje kineskih umjetnika u Crnoj Gori i Srbiji . Sarađuje sa kineskom centralnom televizijom CCTV, konkertno sa  CCTV-6 u svojstvu konsulatanta za naše prostore. 

 

Radionica o filmskoj produkciji sa Draganom Jovović i Darkom Popovim

7. decembar u 12 časova, KIC “Budo Tomović” sala DODEST

Dragana Jovović, producentkinja iz Srbije dolazi na Treći Podgorica film festival da predstavi svoj najnoviji film – “Teret” dok Darko Popov, producent iz Makedonije na festivalu predstavlja najnovije ostvarenje “Godina majmuna”.

Na radionici koju u okviru festivala organizuje MEDIA Desk Kreativne Evrope, Jovović i Popov će pričati o filmskoj produkciji, snimanju, finansiranju i plasmanu sa konkretnim primjerima iz svog iskustva u radu na filmovima “Teret” i “Godina majmuna”.

“Teret”, u režiji Ognjena Glavonića je najnagrađivaniji srpski film tokom ove godine. Premijerno je prikazan na 71. Kanskom filmskom festivalu, na Festivalu autorskog filma u Beogradu, osvojio je glavnu nagradu dok je glavni glumac Leon Lučev nagrađen “Srcem Sarajeva” na Sarajevo film festivalu. Više informacija o festivalima i nagradama na http://nonalignedfilms.com/films/the-load/

“Godina majmuna” reditelja Vladimira Blaževskog svjetsku premijeru imao je u Moskvi a do sada je učestvovao na preko 20 regionalnih i internacionalnih festivala kao što su Šangaj, Meksiko, Skoplje, Tirana, Palić, Herceg Novi i Leskovac gdje je osvojio Gran pri – Živojin Žika Pavlović.

Dragana Jovović magistirarala je na programu Kulturni menadžment i kulturne politike. Radila je kao producentkinja na brojnim umjetničkim performansima, pozorišnim predstavama, izložbama, debatama, predavanjima i filmovima tokom svog rada za „Teorija koja hoda“ platformu iz Beograda. Pored toga, sarađivala je sa Bitef teatrom, Bitef festivalom, Sarajevo film festivalom, Pančevo film festivalom i REZ – Festivalom savremenog eksperimentalnog filma iz Beograda.

Producentkinja je dokumentarnih filmovima „Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo“ (režija Marta Popivoda, 2013) i „Dubina dva“ (režija Ognjen Glavonić, 2016).

Darko Popov je diplomirao na programu Produkcija na Fakultetu dramskih umjetnosti u Skoplju a trenutno pohađa master studije iz oblasti komunikacija i medija. Vlasnik je Focus Pocus Filma i alumni EAVE 2011 programa. Radi kao asistent na katedri za Kreativnu produkciju FIOFA Film Instituta Filmske akademiju u Ohridu. Producent je većeg broja dokumentarnih kao i dugometražnih i kratkometražnih igranih filmova.

 

Promocija knjige Vlastimira Sudara “Portret umjetnika kao političkog disidenta – Život i djelo Aleksandra Petrovića”” i razgovor o filmu “Granice, kiše”

8. decembar u 12 časova, KIC “Budo Tomović” sala DODEST

“Portret umjetnika kao političkog disidenta“ je studija Vlastimira Sudara o stvaralaštvu i životu velikog srpskog reditelja Aleksandra Saše Petrovića. Knjigu, baziranu na njegovom doktoratu na Univerzitetu u Sent Andreji u Škotskoj, objavio je Filmski centar Srbije.

“Sjećam se da je na mene ostavio snažan utisak jedan duži članak u francuskom Mondu, napisan povodom smrti Aleksandra Petrović avgusta 1994. godine. U naslovu je reditelj bio opisan kao – „le dernier cinéaste yougoslave“ – posljednji sineasta Jugosloven, ili možda, posljednji sineasta Jugoslavije, u smislu u kom će većina i dalje aktivnih reditelja neminovno potpasti pod kulture nekih novih država i političkih sistema. I danas poznati francuski novinar i kritičar, Jean-Michel Frodon, još tada u tom članku – čitulji zapravo – ne može a da se ne otme utisku da je jedan od najuticajnijih, najpoznatijih, najpopularnijih i najnagrađivanijih reditelja umro neposredno poslije države za koju je njegova karijera bila neumitno vezana. Petrovićevo stvaralaštvo je tako postalo okvir za ovu priču o socijalizmu i komunizmu, i to je možda najmanje originalna stvar u cijelom projektu, jer se stvarno pojavila nekako organski, ako tako mogu da kažem. Naravno, kao što u uvodu knjige i podsjećam, nije naravno samo Petrovićev rad u Jugoslaviji bio pogodan za analize politike i društva, ima tu cijeli niz autora – ne samo filmskih – za koje su ovakvi odnosi bili značajni, ali eto, uz splet i nekih drugih okolnosti, Petrovićevo djelo je postalo moj glavni izbor”, izjavio je Sudar.

Na Podgorica film festivalu biće premijerno prikazan njegov posljednji film “Granice, kiše” o kome će takođe biti riječi.

Vlastimir Sudar je filmski reditelj i docent na na prestižnom Univerzitetu umjetnosti u Londonu gdje predaje Istoriju i teoriju filma.

 

Radionica o distribuciji sa Sretenom Živojinovićem

9. decembra u 12 časova, KIC “Budo Tomović” sala DODEST 

U saradnji sa MEDIA Deskom održaće se radionica o distribuciji i distributerskoj mreži sa Sretenom Živojinovićem iz CINEMANIA distributerske kuće.  

Sreten Živojinović je u filmskom poslu od 1984, prvo na mjestu vođe marketinga kod prikazivača Ljubljanski Kinematografi. Početkom devedesetih, zajedno sa Slovenačkom produkcijskom kućom Viba Film prave distribucijsku kuću ANDROMEDA, koja se bavi distribucijom domaćeg filma. Na VHS se izbacuje 78 različitih naslova slovenačkih filmova. Firma CREATIVA nastaje 1994, i bavi se kupovinom stranog programa na festivalima i marketima. Nekoliko godina kasnije, 2002, transformiše se u CINEMANIA GROUP i postaje vlasnik 26% dionica njemačke kompanije EEAP ( Eastern Europe Acquisition Pool ) zajedno sa Pro-Rom i A-Company. Iste godine, CINEMANIA GROUP otvara u Beogradu firmu CINEARS koja pokriva južni dio bivše države. Od osnivanja do danas Sreten Živojinović je idejni i programski vođa firmi i nalazi se na mestu direktora.